65-и рожден ден празнува старозагорската регионална библиотека “Захарий Княжески”

12304
65-и рожден ден празнува старозагорската регионална библиотека “Захарий Княжески”
Снимка: Актуално

През април 65 години навършва Регионална библиотека (РБ) “Захарий Княжески” - Стара Загора. Миналата година над 26 хиляди души са посетили организираните от библиотеката събития - представяния на книги, изложби, концерти, конференции, филмови прожекции.Най-голямата обществена библиотека в Старозагорска област РБ “Захарий Княжески” разполага с близо 430 хиляди библиотечни документа от всички отрасли на знанието, 62 компютъра и 40 служители. В структурата й работят 12 обслужващи звена - читални, заемани, Ресурсен център за учебна литература по немски, Руски център и Тийн зона,която е единствена по рода си в България. Библиотеката има конферентна зала, обучителен и дигитален център, зала за групова работа, детски център.На цялата й територия от 7300 квадратни метра е осигурен неограничен свободен достъп до интернет за образователни, социални и научни цели, а учениците могат да се подготвят, използвайки безплатно видео уроците на сайта “Уча се”.

За 65-годишния период на съществуването на библиотеката многократно са се увеличили фондовете й са се разширили видовете на информационните носители, съхранявани в нея. Книгите и периодичните й издания са организирани в традиционни и електронни каталози и картотеки. Всяка година абонира около 200 периодични издания и основно чрез дарения обновява и обогатява фондовете си. Библиотеката работи и по издирването, опазването и осигуряването на достъп до културното наследство старозагорския край - съхранява личните библиотеки на писателя Стоян Каролев, художника Димитър Караджов и на общественика Недьо Александров. Освен посредник между потребители и информация тя е и важна част от културния живот на града, региона и страната.РБ “Захарий Княжески” осъществява и координационна, квалификационна и експертно-консултантската дейност за над 180 библиотеки в областта. Тя е член на Българската библиотечно-информационна асоциация и на семейството на обществените библиотеки във Фондация „Глобални библиотеки - България“. За съществен принос в националната книжовна култура през 2016 година става носител на наградата „Христо Г. Данов“ в категорията „Библиотеки и библиотечно дело”.За своите потребители, приятели и партньори по случай рождения си ден библиотеката е подготвила поредица от събития, които могат да се видят на сайта й.

Библиотеката е създадена през април 1954 година, официално отваря врати на следващата година с името Окръжна библиотека. Преди 52 години неин патрон става възрожденският деец и народен будител Захарий Княжески, който мечтаел за създаването на публична библиотека. От 2000 година библиотеката е със статут на Регионален културен институт.

При откриването й е разположена в сградата на бившето еврейско училище. На 23 април 2007 г. в Международния ден на книгата започва пренасянето на книгите от ръка на ръка от старата до новата сграда на бул. “Руски” 44. В акцията тогава се включват над 300 души от училища, културни институции, граждани, тогавашният кмет д-р Евгений Желев, общински съветници и служители. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора