Мерки в подкрепа на социално уязвимите в Стара Загора 

2668
Мерки в подкрепа на социално уязвимите в Стара Загора 
Снимка: Община Стара Загора

Мерки в подкрепа на социално уязвимите групи по време на извънредното положение заради разпространението на COVID-19 се въвеждат от община Стара Загора. Във фокуса им са децата и възрастните хора, а за обезпечаването им ще са необходими около 300 хиляди лева. 

Стойността е прогнозна стойност, тъй като никой не може да предположи докога ще продължи кризата, обясни кметът Живко Тодоров на онлайн пресконференция. Той благодари на общинските съветници, които се обединиха и загърбиха политическите си различия, като разработиха и предложиха конструктивни икономически мерки, в помощ на най-засегнатите хора.

„Беше важно да дадем добър знак и това прави чест на общинските заседатели, които предложиха общо решение за мерките, които трябва да се вземат“, заяви Тодоров. 

Мерките ще бъдат гласувани на следващото редовно заседание на местния парламент, което ще се проведе на 30 април. Съветниците предлагат от 1 март до края на извънредното положение да се освободят родителите от такси за детските градини и ясли и ползвателите на Детска млечна кухня. За същия период такса няма да заплащат и ползвателите на услугите на Социалния домашен патронаж и на Диетичния стол.

За персонала на Детската млечна кухня, Диетичния стол и Социалния домашен патронаж от 1 април ще бъдат увеличени заплатите им със 100 лева заради увеличения обем на работа и. 

Заплатените предварително такси ще бъдат приспаднати за следващия период. Мерките ще бъдат разширени до капацитета, който могат да поемат съответните заведения.

5 хиляди маски ще бъде възложено да се изработят от общинското предприятие „Мересев“, които да се раздадат на хората в селата и на социално слабите граждани.

Днес мерките бяха представени от председателите на групите на ГЕРБ и БСП в общинския съвет Диян Димитров и проф. Иван Върляков.

Димитров призова работодателите да запазят максимално много работни места въпреки щетите, които нанася икономическата криза, за да се преодолеят по-лесно последиците от нея след това. Проф. Върляков благодари на колегите си, че са се обединили в този труден момент, в името на най-нуждаещите се хора в обществото. "Ще работим в тази посока, като на първо място поставим човека", увери той.

"Общинският съвет обмисля още варианти за икономически мерки в подкрепа на малкия и средния бизнес и тежките икономически последици, които ще го засегнат", обяви неговият председател Мария Динева и благодари на колегите си, че са загърбили политическите си пристрастия и мнения в този критичен момент. 

Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора