Спешни мерки за бъдещето на ТЕЦ "Марица Изток 2" искат от КНСБ

6527
Спешни мерки за бъдещето на ТЕЦ "Марица Изток 2" искат от КНСБ
Снимка: Актуално

Министерството на енергетиката да предприеме действия за увеличаване капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2" и спешни промени в Закона за енергетиката искат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В противен случай има реална опасност държавната централа да бъде обявена в несъстоятелност.

Според Георги Петров, председател на Федерацията на енергетиците, ако това не се направи, по закон изпълнителният директор на централата Живко Динчев, който е член и на директория борд на Българския енергиен холдинг, в края на година трябва да я обяви в несъстоятелност. Тази опасност е реална и в момента, защото това може да се направи и от всеки кредитор на ТЕЦ-а.

От синдиката настояват и да се предприемат законодателни промени, за да може Комисията за енергийно и водно регулиране да признава на държавната централа разходите при определянето на цената на електроенергията за изкупуване, която сега не трябва да надхвърля прогнозната пазарна цена за регулаторния период с повече от 10 процента.

В момента ТЕЦ-2 е в неравностойно положение спрямо американските централи в комплекса “Марица-изток”,казват от синдиката. Признаването на разходите на държавната централа ще й помогне да покаже, че може да има положителни финансови резултати. Синдикалистите настояват и за задължително прилагане на възможността за признаване в цената на критичната инфраструктура за ясни ангажименти и действия от страна на държавата за през настоящата година и ТЕЦ "Марица Изток 2" да не бъде обречена на постепенно затваряне до 2025 г.

От края на март централата работи на два блока с 360 мегавата от инсталираната си мощност от 1630 мегавата. От на април в принудителен платен годишен отпуск са близо 30 на сто от служителите. Неяснотата около бъдещето на централата се отразява и на работата на “Мини Марица-изток”. Според изнесената от КНСБ информация в добивния участък на рудник ”Трояново-1” също има работници в отпуск заради намалените заявки за въглища от ТЕЦ-2.По-късно десетки миньори и енергетици, които са в отпуск, мирно протестираха в защита на бъдещето на “Марица-изток” преди започването на форума “Пакет “Чиста енергия” и инвестиции в енергетиката - реалности и предизвикателства”, който се провежда днес и утре в Стара Загора и е организиран от Института за енергиен мениджмънт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора