X
 
 

Търсят пари за строеж на параклис в чирпанското село Стоян Заимово

661 0
Търсят пари за строеж на параклис в чирпанското село Стоян Заимово
Снимка: Getty Images/Guliver
За построяването православен параклис в местността Голямата черква, която се намира на 1,5 километра от чирпанското село Стоян Заимово, родолюбиви българи са събрали 10 656 лева. За строителството обаче са необходими 30 хиляди лева.

За каузата да се възроди святото място, на което някога е имало седем черковища и манастири, хората работят над 10 години. Нейни инициатори са деца от Чирпан - второкласници от едно от училищата в града и от Детска градина „Слънце“. Медии и творци от цялата страна я подкрепиха, но въпреки дългогодишните усилия нужните средства все още не са събрани.

"Голямата черква е свята кауза, която обедини родолюбиви сънародници от страната и чужбина с една цел - да върнем  Божията благодат над земите на Тракия. Построяването на дом Господен е дело мъчно във времена на безпросветност и духовен упадък, но това още повече ни задължава да бъдем съзидателни, да бъдем отговорни за възпитанието на децата ни.

Обръщаме се към вас с надежда, че ще ни помогнете и ще подкрепите това Богоугодно дело. Настоятелството откупи земята за строеж, имаме и план, както и благословията на нашия владика. Моля Ви, помогнете ни!", призовава Златка Колева от църковно настоятелство "Св. Пантелеймон".

Дарителска сметка за параклиса „Св. Пантелеймон“:

Уникредит Булбанк

Булстат 177198318,

UNCRBGSF, BG 50

UNCR 7000 15 23 08 58 95.

Банкова сметка на Храм Св. Пантелеймон:

BG50UNCR70001523085895

Легендата разказва, че мястото, където ще се строи храмът, е открито от двама овчари, независимо един от друг. Единият видял човек с бели дрехи, който му казва, че е свети Пантелеймон и че през 1212 г. поръчал на трима братя да издигнат голям Божи храм. Той съществувал около 300 години преди да бъде разрушен и запален от турците, а в пожара загинали 8 монаси, които успели да скрият каменна плоча с врязан в нея православен кръст. Преди години на мястото археолози откриват зид на манастир от XII век и пръснати из терена строителни материали и керамика. Сега на мястото, на което ще се издига параклисът, е поставен кръст, при който хората носят дарове. 

Actualno.com

Етикети: