Учат малчугани на здравословно хранене (СНИМКИ) 

5080
Учат малчугани на здравословно хранене (СНИМКИ) 
Снимка: Община Стара Загора

Приучаването на децата към здравословно хранене, изграждането на навици за правилен избор на полезни и здравословни храни и създаване на положително отношение към пълноценното хранене е сред задачите на работещите в Детска градина „Светлина“. 

„Всички сме единодушни за значението на храненето в предучилищна възраст. Това е времето, когато семействата и учителите играят важна роля за формирането на хранителните навици на децата“, споделя директорката Йоанна Димитрова.

Затова екипът се стреми по забавен и интересен начин да формира нови знания за здравословните храни, да изгради хранителни навици и култура на хранене. В градината ежедневно в менюто се осигуряват всички храни, които съответстват на изискванията, регламентирани в наредбите на Министерство на здравеопазването(МЗ) за здравословно хранене в детските заведения.

Детското заведение от 2013 г. е потребител на програмите по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко“, които се финансират от Държавен фонд „Земеделие“. Значителната консумация на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти има положителен ефект върху храненето на децата. 

За запазването на хранителната стойност на продуктите в ястията е преоборудван кухненският блок с нова техника - конвектомат, професионална сокоизстисквачка, цитруспреса. За възприемането и положителното отношение към широк кръг храни се включват нови рецепти в менюто на малчуганите.

В работата на екипа на градината за добри обноски на масата партнират и родителите. "Подробно информираме родителите преди всяко събитие или инициатива, която предприемаме - игри, предлагане на здравословни рецепти и изпълнението им“, разказва Йоанна Димитрова.

Забраниха на родители да носят торти в детските градини

Още една стъпка в посока на здравословното хранене предприеха законодателите. Тя е свързана с намаляване на количествата захар, които д...

Медицинският специалист към детската градина Детелина Христова е изработили съвременни методики за превенция на затлъстяването, а студенти от Медицински колеж при Тракийския университет в Стара Загора разнообразяват ежедневието на децата с комплекс от техники за ерготерапия и релаксация. 

За трета поредна година в „Светлина“ провеждат и Ден на революцията в храненето, изработен е наръчник за разумно хранене, в който родители са споделил рецепти за разумно хранене. Работи се по инициативата  „Полезното сладко“ и по проект „Да се храним разумно“ на Българско движение „Син флаг“, финансиран от Европейския съюз по програма за EYD 2015 - 2020 г. В проекта са обхванати над 550 учебни заведения от 9 държави - Хърватска, Чехия, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. 

В детското заведение има био градинка за билки на покрива и зеленчукова градина. Децата участват в различни инициативи за здравословното хранене - Вкусни курабийки по рецептата на баба, Есенен карнавал с лакомства и забавления, “Коледни ухания от златните ръце на баба”, приказен празник за плодовете и зеленчуците

“Даровете на есента”, работилница за вкусни картини от плодове и зеленчуци на фестивала “Здравей, здраве”. Екипът залага на практични и лесно изпълними идеи , с които чрез малки стъпки  и с повече хора да се достигне до желаната промяна. "Не са необходими много усилия, за да намерим начин да променим нещо мъничко там, където живеем“, категорична е Йоанна Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com