Запознаха старозагорски фирми с програмата "Подкрепа за малкия бизнес"

2154
Запознаха старозагорски фирми с програмата "Подкрепа за малкия бизнес"
Снимка: Aктуално

С възможностите на програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се запознаха днес представители на малки и средни фирми от Стара Загора и региона на провелия се информационен бизнес форум на тема „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме експерти и ноу-хау". Чрез програмата компаниите имат възможност да получат местна и международна експертна помощ за развитие и растеж в различни бизнес области - стратегия, маркетинг, start up, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и други, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Информационната среща за програмата, работила в периода 1998 - 2010 и стартирала отново през миналата година, част от разяснителна кампания, в която ЕБВР, Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) запознава малкия и средния бизнес с програмата и с възможностите й, от които компаниите могат да се възползват компаниите. "За година и половина програмата е подкрепила реализацията на 40 проекта, още около 20 компании подготвят документите си за кандидатстване. 17 от всички проекти са от компании, извън София", обяви Мирослав Стоянов, мениджър на програмата за България.

Тракийският университет ще обучава специалисти за IT сектора

„Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности, но Стара Загора има нужда от такива“, обя...

В България по "Подкрепа за малкия бизнес“ работят 65 одобрени консултанти. Програмата действа в 29 държави, а процедурата за стартирае е олекотена, гъвкава и бърза, поясни Стоянов. Участвалите във форума се запознаха и с проекти, които са реализирани у нас и по света с помощта на програмата.

Различни програми в подкрепа на малките и средни фирми представи и д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП. Една от възможностите, които предоставя агенцията е листване на фондовата борса. През октомври ще бъде стартирана програма, която ще е насочена към ползване на IT услуги. Благодарение на съдействието й да участват в международни изложения и панаири над 70 на сто от 1800-те български компании, възползвали се от тази възможност, са сключили договори с чужди фирми и са установили  дълготрайни партньорски връзки.

Участниците в срещата бяха запознати от експерти на Министерството на икономиката (МИ) за  възможностите за подпомагане на бизнеса чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Представителите на бизнеса запознаха експертите от ЕБВР, ИАНМСП и икономическото ведомство с проблемите, с които се сблъскват при кандидатстването по различни програми, а гостите им дадоха практически съвети как успешно да участват в програмата „Подкрепа за малкия бизнес“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора