Заради рискова инвестиция в Казанлък ще мерят въздуха всеки ден

1235
Заради рискова инвестиция в Казанлък ще мерят въздуха всеки ден
Снимка: РИОСВ - Стара Загора

Заради рискова инвестиция Община Казанлък, заедно със заинтересования бизнес, купуват три измервателни станции за качеството на въздуха. Те ще бъдат поставени на определени от специалисти места в района на Голямо Дряново, язовир Копринка и Община Казанлък, съобщава кметът Галина Стоянова.

Отделно от това, пак заедно с казанлъшки фирми, общината предприема мерки за изследване на водата във водоизточника за Казанлък и за отпадните води на инвеститора.

Става въпрос за предстояща инвестиция на „Кастамону България“, чиято база е в село Горно Сахране, община Павел баня.

Тя е за “Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли“. Предвидено е изграждане на инсталация за производство на формалин - взривоопасно и силно отровно вещество. И досега там ползват формалин за създаване на смоли, ползвани за производство на плочи от дървесни частици, като доставен продукт от външни производители, но сега мощностите почти се удвояват.

Капацитетът на инсталацията ще е 164,4 тона на ден, 60 000 тона годишно. Формалинът ще се съхранява в надземен резервоар 190 куб.м. Готовите смоли ще се съхраняват в пет надземни резервоара по 100 куб.м., три по 300 кубика, два по 35 кубика и авариен 300-кубиков.

Консумацията на вода от 5 000 куб.м ще нарасне на 10 000 куб. м. Предвижда се изпускане на емисии до 3 часа на денонощие.

„Това инвестиционно намерение получи обществено недоволство и несъгласие на жители на Община Казанлък и Община Павел баня срещу реализиране му. От Община Казанлък не е искано становище по случая като заинтересована страна нито от РИОСВ, нито от Басейнова дирекция, нито от МОСВ“, информира Стоянова.

Тя поискала становище от Басейнова дирекция „Източно беломорски район“ - Пловдив и „ВиК“ - Стара Загора.

От отговора на „ВиК“ става ясно, че имотът, в който ще се извърши разширяване и модернизация на инсталацията за смоли, се намира на 126 м от санитарно-охранителната зона на ВС „Сахране“, водоснабдяваща Казанлък, и на 550 м от друга санаторно-охранителна зона на водоизточник, който снабдява селата Горно Сахране и Долно Сахране, община Павел баня.

В доклада са описани използването на опасни химични вещества и опасни отпадъци, които ще се генерират от производството. Също така са описани конкретни мерки за предотвратяване на аварии с опасни химични вещества и смеси.

„Като се вземе предвид гореизложеното, считаме че е притеснително голямото количество съхранявани опасни химични вещества на площадката за производство и опасни отпадъци. Тъй като не е от компетенцията ни, ВиК ЕООД Стара Загора не може да даде конкретно становище как една производствена авария би се отразила върху качествата на въздуха, подземните води и почви“, било посочено в него.

От Басейнова дирекция в Пловдив отговорили, че инвестиционно предложение няма да Доведе до промяна в производствените отпадъчни или охлаждащи води.

„Ще да продължи да се експлоатира затворена система за оползотворяване на производствените отпадъчни води. Охлаждащите води също са в затворен оборотен цикъл“, се казвало в становището на дирекцията.

От там допълват, че не се предвижда пряко или непряко заустване на производствени (включително охлаждащи) отпадъчни води от площадката на предприятието, не се очаква значимо негативно въздействие върху повърхностните водни обекти, няма да доведе до допълнително водовземане от повърхностното водно тяло — р. Габровница. Т. е. сегашният разрешен лимит от 150 000 куб.м. е напълно достатъчен за целите на проекта.

В доклада е посочено: „Не се очаква образуването на отпадъчни води, следствие реализацията на инвестиционното предложение. Предвидено е оборотно ползване на водите, за производствени нужди“.

Условието на „Басейнова дирекция“ е да не се допуска пряко и непряко отвеждане на води, съдържащи опасни и вредни вещества в подземните води.


Точно поради тези причини в община Казанлък купуват измервателни уреди за чистотата на въздуха, които да отчитат данни ежедневно, в реално време. Поръчката за доставка ще бъде изпълнена до края на следващата седмица. Заради това са и предприетите мерки за изследване на водата.

Кметът Галина Стоянова подчертава, че въпросът с разширяване на действащата инсталация за производство на смоли в „Кастамону България“ АД е от компетенциите на МОСВ и отговорен за евентуално вредните последствия от това разширение ще е държавата в лицето на министъра и всички компетентни институции като РИОСВ Стара Загора и Басейнова дирекция Пловдив.  

Справка в Търговския регистър сочи, че акционерното дружество е вписано през октомври 2007 г. със седалище в Горно Сахране. Година по-късно е то е променено на „Кастамону България“. Собственик на почти 100% от акциите е КАСТАМОНУ ЕНТЕГРЕ ААЧ САН. ВЕ ТАС - Турция.

Към края на октомври в предприятието е с 340 души персонал.

Капиталът му е 47,5 млн. лв. С новото инвестиционно намерение се планира увеличение на производствения капацитет на инсталацията за производство на карбамид-формалдехидна смола (КФС) от 43 800 тона годишно на 79 500 тона, производство на нови продукти – меламин-формалдехидна смола (МФС) - 8 000 тона на година, и меламин-карбамид-формалехидна смола (МКФС) - 500 тона на година.

Общият капацитет на инсталацията за производство на смоли се променя на 88 000 тона годишно, сочи докладът на инвеститора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com