В Павел баня се притесняват заради проект за производство на опасни вещества

9145
В Павел баня се притесняват заради проект за производство на опасни вещества
Снимка: РИОСВ - Стара Загора

Жители от Старозагорска област алармират за задаващ се екологичен проблем, свързан с разширение на инсталация за производство на смоли. Инвестиционното намерение е на турската компания "Кастамону България", чиято база е в село Горно Сахране, община Павел баня.

Инвестицията е за изграждане на инсталация за производство на формалин - взривоопасно и силно отровно вещество, предупреждават многобройни постове във Фейсбук и призовават гражданското общество за активност. И досега там са ползвали формалин за създаване на смоли, ползвани за производство на плочи от дървесни частици, като доставен продукт от външни производители.

Искам да уведомя всички голямодряновци и населението от околността за задавaщите се екологични проблеми в региона вследствие на инвестиционно предложение за “Разширение и модернизация на дейcтваща инсталация за производство на смоли“ на КАСТАМОНУ БЪЛГАРИЯ АД с. Горно Сахране. В условията на комплексно разрешение 525-НО/2016 г. за производство на карбамид-формалдехидни смоли се предвижда изграждане на инсталация за производство на ФОРМАЛИН, взривоопасно и силно отровно вещество. Капацитета на инсталацията ще е 164,4 тона на ден, 60 000 тона годишно. Формалинът ще се съхранява в надземен резервоар 190 куб.м. Готовите смоли се съхраняват в надземни резервоари 5 бр. по 100 куб.м., 3 бр. по 300 куб.м., 2 бр. по 35 куб.м., авариен 300 куб.м. и 2бр. по 35 куб.м. Консумацията на вода от 5 000 куб.м ще нарасне на 10 000 куб.м. Отработената вода попада в почвата, в р. Габровница и яз. Копринка. Предвижда се изпускане на емисии до 3 часа на денонощие. Това са отровните метанол, въглероден оксид, диметилов етер, формалдехид и др. ЕКОЛОГИЧНА БОМБА СЕ ЗАЛАГА В РЕГИОНА. Инсталацията се намира на по-малко от 2 км. от западната част на с. Голямо Дряново. Съществува потенциална опасност за селото и местността. Обсъждане на проблема се води в общ. Павел баня, но там има зантересовани лица. В нашето село има информационно затъмнение, всичко се прави тихомълком и ще ни оставят при свършен факт. На 11.01.2023 г. ще има среща в гр. Павел баня, но само за общината“, е писал например Каньо Рачков.

Справка в Търговския регистър сочи, че акционерното дружество е вписано през октомври 2007 г. със седалище в Горно Сахране. Година по-късно е то е променено на „Кастамону България“. Собственик на почти 100% от акциите е КАСТАМОНУ ЕНТЕГРЕ ААЧ САН. ВЕ ТАС - Турция. Към края на октомври в предприятието е с 340 души персонал. Капиталът му е 47,5 млн. лв.

С новото инвестиционно намерение се планира увеличение на производствения капацитет на инсталацията за производство на карбамид-формалдехидна смола (КФС) от 43 800 тона годишно на 79 500 тона, производство на нови продукти– меламин-формалдехидна смола (МФС) - 8 000 тона на година, и меламин-карбамид-формалехидна смола (МКФС) - 500 тона на година. Общият капацитет на инсталацията за производство на смоли се променя на общо 88 000 тона годишно, сочи докладът на инвеститора.

Към настоящия момент в предприятието има инсталация за производство на плоскости от дървесни частици (ПДЧ), включваща малка и голяма сушилна, инсталация за производство на пелети от дървесен прах и дървесни частици, маслогреен котел на биомаса с номинална топлинна мощност 6 MW, парогенератор на природен газ с номинална топлинна мощност 6,55 MW, линия за импрегниране на хартия и линии за ламиниране.

Според доклада за оценка на въздействието върху околната среда след изграждането на новата инсталация за производство на формалиин ще доведе до добавяне на нов източник на емисии в атмосферата.

„В края на производствения процес, на изхода от абсорбера има газове, които съдържат следи на нереагирал метанол, въглероден оксид, диметилов етер и формалдехид. Част от тях се връщат в производствения процес, а другата част преминава през каталитичен окислител. След каталитичното пречистване, остатъчният поток съдържа минимални количества формалдехид и общ органичен въглерод. Тези емисии подлежат на контрол чрез извършване на собствени периодични измервания, преди изпускането им в атмосферата през ново изпускащо устройство. При увеличаване на производствения капацитет на инсталацията за производство на КФС и производството на нови продукти – МФС и МКФС, е предвидено изпускане на отпадъчни газове от производствения процес, които е възможно да съдържат също минимални количества формалдехид и общ органичен въглерод. Предвижда се изпускането на емисиите към новото изпускащо устройство към инсталацията за производство на формалин да бъде с продължителност до 3 часа в денонощието“, се уточнява в документа.

В община Павел баня няма стационарен пункт за мониторинг на атмосферния въздух от Националната система за наблюдение, контрол и информация върху състоянието на околната среда. Няма данни, които да показват системно замърсяване на въздуха, изразено с наднормени концентрации на вредни газове и прах.

„Инсталацията на „Кастамону България“ АД е източник на емисии на формалдехид в атмосферния въздух, които ще се кумулират с емисиите от новия комин, след реализация на инвестиционното предложение. Изчислените фонови нива на формалдехид в близките населени места са нищожно ниски“, е посочил инвеститорът.

От компанията са изработили модели на разпространение на атмосферните замърсители, генерирани от производствената й площадка, които показват незначителна промяна на качеството на атмосферния въздух по показателя формалдехид. Те са изчислили, че с новата инсталация при максимален товар не се очаква замърсяване на атмосферния въздух над допустимото, не се очаква емитирането и на други замърсители, нито на миризми.

„Възможно е неорганизирани емисии да възникнат вследствие на амортизирано оборудване (от фланци или предпазна апаратура- клапани и др.) или при грешка на оператора (при разскачане на тръбопроводи, без да са минали предварително очистване)“, допълват от компанията.

От МОСВ тя е класифицирана като предприятие с нисък рисков потенциал за населението.

"Кастамону Ентегре" произвежда сурови и ламинирани плочи от дървесни частици, гланцови панели, МДФ, ламиниран паркет, кухненски плотове, панели за врати и продукти за обзавеждане, декорация и строителство. В своя сайт тя се рекламира, че със своя консолидиран оборот от 1 милиард евро компанията е световен лидер и заема челно място в сектора – първо място в Турция, четвърто място в Европа и седмо място в света. Че извършва износ в 96 страни от Средна Америка до Индия, което я нарежда на първо място в своя сектор и на 36-то място сред топ 500 промишлени предприятия членове на Истанбулската камара на промишлеността. Има 18 фабрики в 7 държави и 12 различни локации, в това число Турция, Румъния, Боснa и Херцеговина, България, Русия, Италия и САЩ.   

В края на декември, когато Министерството на труда и социалната политика определи носителите на годишните награди за корпоративна социална отговорност, отреди третото място в категорията „Човешки ресурси“ за „Кастамону България“.  

По-рано пък, през март месец 2022-ра, ръководството на компанията се срещна с тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер и обяви, че инвестира нови 60 млн. лв. в завода си в Горно Сахране.

От министерството съобщиха, че във фабриката на „Кастамону България“ АД работят 370 служители, но с обслужващите фирми на практика се осигурява заетост на над 700 души.

(Министър Даниел Лорер с Хюсеин Гюлер - директор „Бизнес развитие и иновации“ в турския холдинг Кастамону Ентегре, и Чаатай Пийадеджи  изпълнителен директор на Кастамону България АД)

Предприятието е една от големите дървообработвателни компании в България и е един от най-големите инвеститори в региона и страната. През 2021 г.  е приета и инвестиция, осигуряваща възможност за почти 3 пъти увеличение на производителността на труда, 70 нови работни места, намаляване енергоемкостта, намаляване разхода на суровина, повишаване качеството на продукцията, увеличение на производството. В т.ч. е създадено  и поддържано тополово стопанство на 1000 дка площ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com