Маестро Федерер прегърна първия си трофей за новия сезон

41405
Маестро Федерер прегърна първия си трофей за новия сезон
Снимка: Getty Images/Guliver

Може би най-великият тенисист в историята Роджър Федерер записа първа титла за сезона, печелейки след обрат на финала в Дубай срещу чеха Томаш Бердих - 3:6, 6:4, 6:3. Това е шести трофей за Федерер в Дубай, както и общо 78 титла в кариерата му в турнири на ATP, което го поставя на трето място във вечната тенис ранглиста.

Срещата започна по перфектен начин за Федерер, който успя да пробие още в третия гейм и то на нула. Това изобщо не беше изненадващо предвид очакванията и след като вчера швейцарския Маестро успя да направи обрат срещу световния номер две Новак Джокович след загубен първи сет (3:6) и при това го направи в страхотен стил, летейки по корта и срещу силно играещ Ноле. Обратът беше първи за Роджър срещу Джокович след загубен първи сет – а двамата вече имат 32 мача помежду си.

Швейцария дръпна на Сърбия след успех на Федерер

Отборът на Швейцария поведе срещу Сърбия с 1:0 в двубоя от първия кръг на Световната група на Купа Дейвис, след като Роджър Федерер поб...

Крайно изненадващо обаче Федерер допусна 0:40 на свой сервис веднага след като проби – главно защото не вкара нито един първи сервис, а отделно направи няколко удара с рамката на ракетата и Бердих върна пробива на 15.

Необяснимият срив на Федерер продължи и Бердих направи втори пробив, този път на 30, след като швейцарецът сякаш беше забравил какво значи първи сервис – едва 43% първи начален удар и само един вкаран първи сервис от девет опита. Логично Бердих задържа аванса си и затвори за 6:3, макар че към края на сета Федерер се посъбуди и леко стабилизира играта си.

И във втория сет обаче Федерер оставаше трагичен на сервис – на втори сервис по-точно. Именно това помогна на Бердих да го пробие в петия гейм, от трети опит, след като Федерер на два пъти се спаси с асове, но при третата възможност, въпреки мощния първи сервис, отигра контрапие от форхенд в аут. В този отрязък на втория сет швейцарецът не спечели нито една точка при изпълнен свой втори сервис, а това е едно от големите му оръжия.

И когато изглеждаше, че голямата изненада е почти готова, Федерер отвърна на удара – връщане на пробива след като отвърза форхенда, а Бердих направи и две грешки от основна линия при сечени удари от бекхенд на швейцареца. Смяната на настроението беше факт – Федерер натисна и проби отново, на нула, в точния момент – за 6:4. Факт беше, че Федерер спечели само една точка на втори сервис за цял сет, но пък вядигна процента на вкаран първи сервис на 76 на сто, докато в първата част беше 40 на сто, а сега вкараният първи сервис на Бердих беше 40%, докато в първия сет чехът имаше 60% първи начален удар.

Рафаел Надал повали Роджър Федерер в сблъсъка на гигантите

7:6 (4), 6:3, 6:3 - Рафаел Надал се показа като безмилостна машина и отново победи големия си съперник Роджър Федерер, този път на полу...

Още в началото на решителната част Федерер изпусна уникален шанс да постави под пълен контрол мача – отново 0:40 на сервиса на Бердих след страхотни отигравания, но след това чехът се събуди и удържа на натиска, играейки агресивно, след като стана ясно, че това му е единственият шанс. Пропуснатите шансове за малко да изядат главата на Федерер, който на свой ред се изправи пред точка за пробив след елементарно пропуснато воле, но този път се спаси, макар и на втори сервис и измъкна подаването си за 2:1 благодарение и на прибързани решения на нетърпеливия Бердих.

В крайна сметка Федерер успя да вземе изплъзващия му се пробив в четвъртия гейм, когато стигна до 15:40 след уникална комбинация от диагонали от форхенд, която накара Бердих да тича като сервитьор, а след това дочака грешка на чеха в разиграването при 30:40 – 3:1. Трудностите за швейцареца обаче не бяха отминали – при 4:2 той трябваше да спасява две поредни точки за пробив, след като чехът го засипа с тежки удари, но в тези критични моменти Федерер сервира много умно и на два пъти изненада Бердих с втори сервиси на форхенда му, които Томаш не можа да върне – 5:2. Федерер можеше да затвори мача още в следващия гейм, когато имаше два мачбола, но Бердих ги отрази. При сервис за мача обаче Роджър не сбърка и затвори срещата с 6:3.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com