100 000 асансьора в България може да наранят хора във всеки момент

17269
100 000 асансьора в България може да наранят хора във всеки момент
Снимка: БГНЕС

Цели 85% от използваните в България асансьори са от типа, в който загина 10-годишно дете, притиснато от велосипеда си, преди два дни в Кюстендил. Поне 100 000 от тези асансьори крият огромен риск за хората, които ги ползват, твърди главният секретар на Българската асансьорна асоциация (БАА) Николай Маринков в интервю пред в. "Телеграф", цитирано от в. "24 часа".

През 70-те години на XX век в цяла Европа се разбра, че с тези асансьори стават инциденти, но ние продължаваме да сме единствената страна в Европа с такива асансьори по остаряла технология, добавя Маринков. Според него, ако асансьорът е имал решетка или кабинна врата, детето е можело да бъде спасено. То е било притиснато към дъното на кабината от велосипеда в областта на шията и се задушило.

Инцидент в Бургас: Пропадна асансьор с работници

Асансьор с работници пропадна в сграда на частна фирма за стъклопакети в Бургас. Асансьорът е товарен. В момента на падането, асансьор...

Това не е първото такова предупреждение на Маринков що се отнася до асансьорите в България. Браншът отдавна поиска промяна на законодателство заради остарелите асансьори.

Припомняме, че преди две години ДАМТН настоя от 1 януари миналата година във всеки асансьор да има телефон, за да може да бъде повикана помощ в случай на нужда. Разговорните устройства са специални и трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянна двустранна обхват. Според ДАМТН в почти всички административни сгради това било направено, но в много малко сгради етажна собственост.

БАА обаче предупреди, че цената за поставяне на такива спешни телефони е голяма пречка пред реализация на намеренията на ДАМТН. По експертни оценки поставянето на телефонно устройство за спешна връзка от асансьорна кабина ще струва между 280 и 600 лева. Много обаче зависело от самото устройство, а отделно се плаща монтажът. Друг интересен въпрос е кой купува мобилните карти за спешните телефонни линии, попитаха от бранша. А при случая в Кюстендил асансьорът е имал спешен телефон - и какво помогна това, попита Илия Златанов от БАА. Той добави пред БНТ, че никой в ДАМТН не контролира спектърът "сигурност и безопасност" що се отнася до асансьорите.

Иначе и вчера, 19 септември, имаше инцидент с асансьорна платформа в Бургас, при който трима работници бяха ранени. Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. По време на инспекцията е установено, че за съоръжението липса изискуемата наложителна документация, която включва: заверена проектна документация и документи удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за технически надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация. Заради това съоръжението ще бъде спряно от движение, а глобата за собственика ще е 10 000 лева.

Стотици хиляди асансьори в България са опасни за живота

Затвор за домоуправители, които пускат неизправни асансьори. Това е едно от предложенията, които се правят от асансьорния бранш –...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com