2018 г.: Само две решения за случаи на сексуален тормоз и увеличаване на насилието над деца

8962
2018 г.: Само две решения за случаи на сексуален тормоз и увеличаване на насилието над деца
Снимка: iStock/Guliver

Само две решения относно сексуален тормоз е постановила Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) през миналата година. Това показват данните от Националния доклад за 2018 година за равнопоставеността между мъжете и жените.

Като една от причините от КЗД сочат, че всъщност не получават много жалби. От двете решения едното е в полза на подалата жалба жена, а другото – не. При първото е наложена 1000 лева глоба на председател на синдикална секция заради сексуален тормоз на работното място, а при втория случай не са намерение доказателства, които да потвърждават жалбата.

Интересен е и друг случай – майка на четири деца се оплаква от етническа дискриминация на работното място, като обяснява, че е третирана унизително спрямо "служители от турски произход". Когато разбрал, че срещу него е подадена жалба, работодателят нарочно го е оповестил пред всички служители и за КЗД това е допълнително упражняване на тормоз. В крайна сметка е наложена глоба от 1000 лева.

Насилие над деца

За цялата минала година са постъпили 1106 сигнала за случаи на домашно насилие, като в 387 случая са открити реални доказателства, потвърждаващи сигнала. Отделно държавата признава, че социалните работници са малко и имат нужда от допълнителна квалификация, за да се справят с работата си. А статистиката показва и, че за 2018 година е имало сигнали за 23 деца от България (15 момичета и 8 момчета), жертва на трафик в чужбина с цел най-вече сексуална експлоатация. Данните сочат следното: Швеция 12 случая, Великобритания – 5 случая, Франция – 2 случая, Италия – 1 случай, Германия – 1 случай, Кипър – 1 случай, Унгария – 1 случай. За сексуална експлоатация – 12 момичета, просия – 2 момичета и 7 момчета, джебчийски кражби – 1 момиче, трудова експлоатация – 1 момче. 16 от тези деца са върнати в България и за тях се грижат социални служби.

За сравнение – през миналата година в България има почти 1900 официално регистрирани случая на насилие над деца. Най-често страдат деца между 12 и 16 години, като водещият случай на насилие е липсата на грижа (игнориране, пренебрегване), следвано от психически тормоз, физическо насилие, кибер тормоз и сексуално насилие. Запазва се тенденцията насилието да се извършва най-вече в семейството. Жертва вкъщи са станали 1305 деца. В училище – 215 деца, на улицата – 150 деца, на обществено място – 75 деца и при близки и роднини – 68. А Агенцията за закрила на детето казва, че при всички случаи на насилие има увеличение на броя спрямо 2017 година.

През 2018 г. общият брой приети повиквания на Националната телефонна линия за деца (НТЛД 116 111) е 60 856. Броят на проведените консултации е 9 814. Тестващите линия обаждания са 39 407. Обажданията "тип мълчание и затваряне на телефона" или грешки са 11 704. Неприетите обаждания са 27 637.

Деница Сачева: Как да празнуваме 1 юни, ако не признаваме, че детето има права?

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие "ювенална юстиция", няма държавна търговия с органи. С...

Най-много постъпили обаждания има от деца. Техният брой е 7 423. Темата, която най-често вълнува децата, които са потърсили консултация на НТЛД е "любовни връзки и сексуални взаимоотношения" и броят на консултациите е 4 098. Експертите са провели 1 318 консултации по тема "семейни проблеми".

Родителите, които са потърсили информация или подкрепа от НТЛД са 1 154. Тринайсет са постъпилите сигнали от учители на НТЛД, 134 са обажданията от институции и 1 090 са обажданията от друг възрастен. Проведените консултации на НТЛД 116 111 свързани с насилие над деца са 699.

В тази насока стана ясно, че са отделени 750 000 евро, за да може бедни българи – такива с доходи под прага на бедност, да се обърнат към съда. Специално внимание се обръща на жертви на домашно насилие и насилие, основано на полов признак, деца в риск и ромски общности, особено в отдалечени и изолирани селски райони. През миналата година полицията е участвала в разработването на материал за брошура за правата на пострадалите от престъпления с насилие.

Парите са включени в бюджета на Националното бюро за правна помощ, в партньорство с Норвежката съдебна администрация.

Помощ за жертви на домашно насилие

Майката на убитата от приятеля си Дарина: Никога не съм смятала, че това може да се случи на моето семейство

Времето ни учи да живеем с болката си. Нямаше никакви сигнали, нищо, което да ни подскаже, че това ще се случи. Никога не съм смятала, ...

Кризисен център, Звено "Майка и бебе", Център за обществена подкрепа – това са местата, на които жертви на домашно насилие могат да търсят помощ.

Кризисен център (КЦ) е комплекс от социални услуги за деца и/или лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, които се предоставят за срок до 6 месеца и са насочени към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и правно консултиране на жертвите или социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за моментална реакция. Към настоящия момент кризисни центрове за лица са разкрити в областите Варна, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково (за жени и деца, претърпели насилие), а кризисни центрове за деца в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, София град, София област и Шумен.

Звено "Майка и бебе" предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, подпомага ги майки чрез социални, психологически и юридически консултации и подкрепа. Въпреки че услугата е насочена основно към бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, част от потребителите на социалната услуга са и бременни жени и майки с деца, станали жертви на домашно насилие. Към края на декември 2018 г. техният брой е 13.

Отделно има над 25 млн. евро по програма "Вътрешни работи" по Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 година. Там са заложени цели за постигане на по-добра осведоменост на жени-роми и търсещи убежище чужденци как да подават жалби, в случаи на дискриминация.

По данни на НСИ, мъжете в България са 3 422 409 (48.5%), а жените – 3 627 625 (51.5%), или на 1 000 мъже се падат 1 060 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 53 години. С нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com