АКФ сезира Европейската прокуратура за внесени от здравното министерство дефектни китайски маски и лекарства

3713
АКФ сезира Европейската прокуратура за внесени от здравното министерство дефектни китайски маски и лекарства
Снимка: Getty Images/Guliver

Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарствени средства, закупени от Министерство на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020 година.

Сигналът до Европейската прокуратура идва след като на два пъти през 2020 и 2021 АКФ сезира българската прокуратура, но в първия случай преписката по случая е прекратена, а във втория до момента липсват каквито и да било действия.

И в Германия, както и в България, се появиха китайски маски срещу коронавируса, които миришат на менте

Китайски респираторни маски, за които беше направено специално разследване от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ)...

За пръв път АКФ алармира институциите за проблем с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 година, когато публикува разследването „Маската невъзможна“. От него ставаше ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия, като се е обосновал с извършен тест за надеждност. Тестът обаче е бил извършен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива тестове, и е бил върху една, единствена маска - която дори не е била от същия вид като внесените по договора с китайската държава.

През март 2021 г., Върховната административна прокуратура (ВАП) прекрати образуваната по сигнала преписка за вноса на китайски маски без изобщо да разгледа подробната документация, приложена към сигнала на АКФ, която категорично показва, че на поръчаните и раздадени медицински маски не са извършени никакви тестове за качество, въпреки множеството медийни и научни публикации за компрометираното им качество.

Мотивите на ВАП тогава бяха, че в рамките на предварителната проверка е отправила предложение към здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите. В отговор г-н Ананиев заявил, че е извършил именно това, което за ВАП е достатъчно основание преписката да се прекрати.

В началото на юли 2021 г. АКФ сигнализира Софийска градска прокуратура и за нередностите при закупуването от Министерство на здравеопазването от Китай на два лекарствени продукта (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.) за лечение на COVID-19 на обща стойност над 629 хил. щатски долара.

АКФ: Без проверка на фактите, ВАП отказва да разследва вноса на дефектни китайски маски от МЗ

Върховна административна прокуратура (ВАП) е прекратила образуваната по сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ) преписка за вноса на кита...

В сигнала на АКФ се посочваше, че проблемно e закупуването на лекарствата без договори, без придружаваща лекарствата документация и без възможност за идентифициране на производителите, както и последващото им, противоречащо на закона, разпределение към болничните заведения в страната.

С постановление на СГП от 13.08.2021 г. сигналът на АКФ беше препратен по компетентност към Специализираната прокуратура, но до момента няма информация тя да е предприела каквито и да е действия.

В края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също сигнализира Прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август 2021 г. министър Кацаров съобщи, че Прокуратурата на Република България е предала сигнала му на Европейската прокуратура. В съобщението на МЗ се посочва, че прокуратурата е предала материалите, описващи нарушенията по случая, „по компетентност на Европейската прокуратура“.

От това съобщение става ясно, че българската прокуратура е преценила, че въпросът дали министърът на здравеопазването е нарушил закона, сключвайки неизгодни договори с Китай, е извън нейната компетентност, заявява София Желева, правен експерт на Антикорупционния фонд.

Поради това АКФ подготви цялата събрана от нас информация и документация по казусите за компрометираните китайските маски и лекарства и я предостави на Европейската прокуратура. Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани – медици и пациенти.“

"Маската невъзможна" - ново разследване на АКФ. Медиците ни на първа линия с дефектни предпазни средства? (ВИДЕО)

Ново видео разследване „Маската невъзможна“ на Антикорупционния фонд (АКФ) разкрива, че Министерство на здравеопазването (М...

Казусът е от особена важност - става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“ заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Сигналът на АКФ до Европейската прокуратурата за китайските маски можете да видите тук.

Мотивите на ВАП можете да прочетете тук.

Двете части на видеото „Маската невъзможна“ можете да видите тук и тук.

Важно е да се уточни, че Eвропейската прокуратура се занимава единствено с дела, в които има намесени европейски средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика