AstraZeneca се изправя пред трудни въпроси относно своята ваксина

5762
AstraZeneca се изправя пред трудни въпроси относно своята ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

Информацията от тази седмица, че евтината и лесна за направа ваксина на AstraZeneca срещу COVID-19, изглежда, е до 90% ефективна, беше посрещната с аплодисменти. „Вземете си вакачино!“, отбеляза британски таблоид, коментирайки, че ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, струва по-малко от чаша кафе.

Това пише американското издание The New York Times, проследявайки развоя на събитията около британската компания AstraZeneca.

Но след като разкри предварителните резултати, гигантът призна ключова грешка в дозата на ваксината, получена от някои участници в проучването, добавяйки към въпросите дали очевидно зрелищната ефикасност на продукта ще се задържи при допълнителни тестове.

Учени и експерти от индустрията заявиха, че грешката и редица други нередности и пропуски в начина, по който AstraZeneca първоначално разкрива данните, са подкопали увереността в надеждността на резултатите.

Длъжностни лица в САЩ отбелязват, че получените данни към момента не са достатъчно красноречиви. Ръководителят на водещата федерална инициатива за ваксини разкри, че най-обещаващите резултати от ваксината не отразяват данни от възрастни хора.  

Редица експерти вече споделят, че шансовете на регулаторите в Съединените щати и други страни бързо да разрешат спешното използване на ваксината на AstraZeneca намаляват, което е неочакван провал в глобалната кампания за ограничаване на опустошителната пандемия. „Мисля, че те наистина са нарушили доверието в цялата им програма за развитие“, казва Джефри Поргес, анализатор на инвестиционната банка SVB Leerink.

Микеле Мейшел, говорител на AstraZeneca, заяви от своя страна, че изпитанията „са проведени по най-високите стандарти“. В същото време в интервю, проведено в сряда, Менелас Пангалос, изпълнителният директор на AstraZeneca, отговарящ за голяма част от научноизследователската и развойната дейност на компанията, защити управлението на тестовете и публичното оповестяване на компанията. Той посочи, че грешката в дозировката е допусната от изпълнител и че, след като бъде открита, незабавно са уведомени регулаторите, като се планира продължаване на тестването на ваксината в различни дози. 

Акциите на AstraZeneca падат заради съмнения в ефективността на ваксината й

Акциите на британската фармацевтична компания AstraZeneca падат за трети пореден ден поради съмнения относно ефективността на нейната в...

Запитан защо AstraZeneca сподели известна информация с анализатори от Wall Street и някои други служители и експерти, но не и с обществеността, той отговори: „Мисля, че най-добрият начин за отразяване на резултатите е в рецензиран научен журнал, а не във вестник“.

AstraZeneca беше третата компания този месец, която отчете насърчителни ранни резултати като кандидат за коронавирусната ваксина. На пръв поглед в понеделник сутринта резултатите изглеждаха обещаващи. В зависимост от силата, с която са дадени дозите, ваксината е била или 90 процента, или 62 процента ефективна. Средната ефективност, споделят разработчици, е около 70 процента. 

Почти веднага обаче имаше съмнения относно данните. Режимът, който изглежда 90% ефективен, се основава на участниците, получаващи половин доза от ваксината, последвана месец по-късно с пълна доза; по-малко ефективната версия включваше двойка пълни дози. AstraZeneca разкри в първоначалното си съобщение, че по-малко от 2800 участници са получили по-малкия режим на дозиране, в сравнение с близо 8900 участници, които са получили две пълни дози.

Най-големите въпроси бяха, защо е имало толкова големи вариации в ефективността на ваксината при различни дози и защо по-малката доза е дала много по-добри резултати. Изследователите от AstraZeneca и Оксфорд заявиха, че не знаят към този момент каква е причината. 

Липсваше и решаваща информация. Компанията заяви, че ранният анализ се основава на 131 симптоматични случая на COVID-19, които са се появили при участници в проучването. Но не се става ясно колко случая са открити при всяка група участници - тези, които са получили началната доза с половин сила, началната доза с редовна сила, както и плацебо.

Средна ефективност от 70% на Covid ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет

Компанията AstraZeneca заяви в понеделник, че ваксината срещу коронавирус, разработена съвместно с Оксфордския университет, постига сре...

Pfizer и Moderna заявиха през този месец, че техните ваксини, които използват технология, известна като "messenger RNA", изглежда, са около 95 процента ефективни. И двете предложения почти сигурно ще спечелят спешно разрешение от Американската агенция за контрол на лекарствата през следващите седмици.

Ваксината на AstraZeneca, която използва различен подход, включващ вирус на шимпанзе, за да провокира имунен отговор на COVID-19, имаше всички отличителни белези на блокбъстър. Нещо повече, ваксината е евтина - само няколко долара на доза. Както и лесна за масово производство. За разлика от ваксините на Pfizer и Moderna, тези на AstraZeneca могат да се съхраняват месеци в нормални хладилници. Компанията е изчислила, че ще може да произведе около три милиарда дози през следващата година - достатъчни да ваксинират близо една пета от световното население.

В сравнение с повечето други водещи разработчици на ваксини за COVID-19, AstraZeneca не е толкова опитна по отношение на ваксините. И дори преди хаотичното публикуване на резултатите, компанията беше подложена на строг контрол относно процеса на тестване.

AstraZeneca Plc, една от най-големите фармацевтични компании в света, е създадена чрез сливането през 1999 г. на британската Zeneca Group Plc и шведската Astra AB. Гигантът се занимава с разработване, производство и продажба на лекарства за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови, неврологични и онкологични заболявания.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари