БСП се оплака, че Радев и Порожанов ги няма в НС, Цветанов: Денят не свършва сутринта

3865
БСП се оплака, че Радев и Порожанов ги няма в НС, Цветанов: Денят не свършва сутринта
Снимка: БГНЕС

Пленарният ден в Народното събрание започна със скандал. БСП се оплака, че министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на земеделието Румен Порожанов не са в парламента. Днес те трябваше да бъдат изслушани относно мерките на държавата срещу чумата по дребно-преживните животни в района на Странджа.

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев поиска да се поканят министрите и да се регламентира процедурата по задаването на въпроси. От своя страна заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов поясни, че присъствието на министрите в кризисния район ще се окаже много по-целесъобразно​ в този момент.

Борисов упрекна БАБХ и заръча да се обяснява за животните "ден и нощ"

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика. Това каза премиерът Бойко Борис...

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви от трибуната, че никой по никакъв повод не е казал, че ​министър Радев и министър Порожанов няма да присъстват на дебата.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че е информирана от Емил Христов, че министрите няма да дойдат и няма да има изслушване.

Напрежение

А кризата с чумата по дребно-преживните животни в Странджа продължава. Вчера (19 юли) в град Болярово бе установено вторично огнище на заразата. Ана Петрова, собственичката на стопанството, където има съмнителна проба, е категорична, че животните ѝ са здрави. Междувременно управляващи и опозиция се изпокараха в ефира на БНТ относно действията на властите по темата.

Цветанов: Чума в България има в 7 населени места

Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че чумата по животните е установена ...

Аз вчера най-любезно изисках марката на животното със съмнителната реакция. Искам да ми се представи тази марка, да изнамеря животното в стадото, да видя за какво става въпрос. Тогава ще си помисля дали да допусна господата да вземат проби, понеже изгубих доверие в тях, заяви фермерът Ана Петрова. Така и не получих никакъв отговор. Аз съм нарочена, защото съм една от протестиращите да се спре избиването на здрави животни. Аз нямам никакви симптоми на това заболяване при животните, нямам умряло животно, каза още тя. От датата на взимане на пробите, животните ми са здрави, обясни Петрова, чието стопанство наброява около 200 глави добитък.

По отношение на комуникацията, може би трябваше да се реагира по по-различен начин. По отношение на действията на БАБХ, те са адекватни, въпреки че са възпрепятствани, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Вече има болно стадо от чума в Болярово. Жената казва, че няма заразено животно. Видях, че тези хора не позволяват да се вземе втора проба. Това е плод на една истерия в обществото. За това е виновна лично госпожа Нинова - за разрушаване на доверието между фермери и ветеринари, категоричен беше Биков. По думите му абсолютно безотговорно е поведението на опозицията.

Имаме тотална липса на комуникация между самите органи, което доведе до целия този хаос, заяви депутатът от БСП Иван Иванов. Ние реагирахме поради неспособността на институциите, които не могат да се справят с тази ситуация в региона. В момента да не правят опит да си измият ръцете с опозицията. Персонално отговорен е министърът на земеделието, смята Иванов. И до днешна дата не е ясно откъде идва тази зараза - от Турция ли идва, от заразени животни ли, от бежанци ли? Ние не разбрахме какво точно се случва. Когато има кризисна ситуация, на хората трябва да се обясни, каза още народният представител от Левицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com