"Демократична България" внесе жалба до ВАС за АЕЦ "Белене", готви се и нов протест

3430
"Демократична България" внесе жалба до ВАС за АЕЦ "Белене", готви се и нов протест
Снимка: ДСБ

Политическото обединение „Демократична България“ внесе във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на Министерски съвет от 16 май 2018 г. във връзка с доклада за одобряване на конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на проекта АЕЦ „Белене“. Това съобщиха от "Демократична България", като заявяват, че ще организират протест при внасянето на темата в дневния ред на Народното събрание.

"При приемане на оспорваното решение, Министерски съвет (МС) е действал в нарушение на разпоредбите на закона и наложения през 2012 г. мораториум върху реализирането на АЕЦ „Белене“. Считаме, че МС е приел необосновано решение, застрашаващо безопасността, здравето както и живота на българските граждани", отбелязват още от "Демократична България".

Проф. Михаил Константинов: След 10 г. България няма да може да си покрие нуждите от ток

След 10 години България няма да може да покрие нуждата си от ток. Това предупреди пред Радио „Фокус“ анализаторът проф. Мих...

Със свое решение от 29.03.2012 г. и Народното събрание (НС) на Република България подкрепя действията на правителството за прекратяване изграждането на ядрена централа „Белене“, припомнят от политическото обединение и посочват, че така законодателят се е солидализирал с по-ранно решение от 28.03.2012 г. на МС, което отменя предходни решения на изпълнителната власт за изграждане на ядрената централа. "Като мотиви за своето решение, Народното събрание посочва опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене, особено в контекста на ядрената катастрофа във Фукушима (Япония), както и обективната невъзможност републиканският бюджет или българските държавни електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност", припомнят от "Демократична България".

Оттам посочват, че във връзка със сеизмичната активност в района несъмнено се създава "предпоставка за катастрофални последици, вследствие на авария в атомна електроцентрала, находяща се в близост до населени места и обработваеми земеделски земи. Наред с горното, по никакъв начин не бяха представени данни и доказателства относно икономическите и финансовите показатели на проекта. Не бяха подложени на обществени обсъждания параметрите и реквизитите на инвестиционните намерения на анонимни чуждестранни инвеститори, без ясна визия и гаранция за българската енергийна независимост".

От политическото обединение уточняват, че с последното си решение от средата на май т.г., правителството не отговаря на зададените предписания на НС от края на март 2012 г., а именно:

- За рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка "АЕЦ "Белене", правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ "Белене", която да функционира на пазарен принцип;

Кремъл отрича Путин и Радев да са говорили за конкретни енергийни проекти

Руският президент Владимир Путин не е говорил с българския си колега Румен Радев за конкретни енергийни проекти. Двамата президенти оба...

- Министърът на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва платеното от Република България оборудване;

- Министърът на икономиката, енергетиката и туризма периодично да информира Народното събрание за действията по изпълнение на зададените насоки, както и за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене".

"Законодателният орган на Република България по явен и недвусмислен начин денонсира проекта АЕЦ „Белене“, чието евентуално изпълнение е отчетено като ненужно, необосновано, икономически неефективно и опасно за здравето и живота на българските граждани", категорични са от "Демократична България".

В мотивите за жалбата към ВАС се посочва още, че "не се дава отговор на въпроси от изключителна важност: Как, къде и по какъв начин ще бъде преработвано отработеното ядрено гориво от атомната електроцентрала и къде ще бъде изградено хранилище за дългосрочно съхранение, както и каква е прогнозната стойност на разходите за тези дейности. Не се дава качествен анализ на негативното въздействие върху екологичната система в региона, нито за мерките за преодоляването му. Не се представя и информация относно начина за постигане на безопасност на прогнозираното съоръжение", алармират от "Демократична България".

Протест заради АЕЦ "Белене", Румен Петков шикалкави за липсата на ядрено хранилище

На 22 май, вторник, от 18:30 часа правим протест пред Министерския съвет – с искане за преустановяване на проекта "Белене" и с ис...

От политическата формация се обръщат и към върховните съдии с молба за отмяна на решението на МС по точка № 37, от дневния ред на заседание на правителството, проведено на 16.05.2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика