До 10 години разсрочват дълговете на мюфтийството

2816
До 10 години разсрочват дълговете на мюфтийството
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Готови са новите текстове на Закона за вероизповеданията – няма да има опрощаване на дългове, а отсрочване до 10 години, от което ще могат да се възползват всички вероизповедания. Така всички производства за изискуеми суми ще бъдат спрени и мюсюлманското вероизповедание ще може да си получава субсидията от държавата. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов непосредствено преди да внесе в деловодството законопроекта за второ четене с новите поправки. Според Цветанов новите текстове предоставят възможности за договаряне и изпълнение на ангажиментите с финансовите органи до 10 години, но разсрочването може да е и в по-кратък срок – до 2 – 3 години.

Такава процедура има подробно разписана в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, но тя се отнася за стопански субекти и няма как да се приложи за вероизповедание. Затова подобен текст ще влезе в Закона за вероизповеданията, обясни Менда Стоянова. Тя уточни, че ще бъдат фиксирани всички основни условия - за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще бъде оторизирана да издаде акта и да следи начина на изпълнение напогасяването. Така ще бъде въведена равнопоставеност за такива юрисдикции като вероизповеданията, които не биха могли да се възползват от текстовете на ДОПК и ще имат равнопоставеност със стопанските обекти по отношение на отсрочване на задължения , добави Стоянова.

Нинова обвини ГЕРБ и "новата тройна коалиция" в спекулиране с етническия мир

ГЕРБ за пореден път се извъртя за вероизповеданията. Причината е страх, а не вслушване в гласа на хората  Това посочи  лидеръ...

„Държавната субсидия е за осигуровки и заплати и тези пари не бива да бъдат намалявани или пренасочвани за погасяване на задължения, но това пък би оставило ресурс от собствените приходи на мюсюлманското вероизповедание, което то ще насочи към погасяване на тези задължения“, поясни още Стоянова.

"Ще дадем възможност държавата, когато превежда съответната субсидия имамите в България да получават съответните заплати, които към настоящия момент те не могат да получат, докато Българската православна църква си получава субсидията. Смятаме, че по този начин ще спрем и евентуалното генериране на напрежение, ако някой би могъл да се възползва от подобни ситуации", добави Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика