Сделка или не: Депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията

4499
Сделка или не: Депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават около 8,2 млн. лева неплатени публични задължения до 31 декември 2018 г. Народните представители гласуваха със 104 гласа „за“, 28 „против“ и 6 „въздържали се“.

Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените  публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях.

Главният мюфтия: Справедливо е да се опростят задълженията на вероизповеданията

По актуалната тема за задълженията на мюсюлманското изповедание към държавата и споровете около тяхното опрощаване, както и по въпросит...

Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и ДПС, а в мотивите си те пишат, че финансовата амнистия е в изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи. Според вносителите актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика и не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание.

Предвидено е субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското.

Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква.

Първа за готвените промени алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която посочи, че става въпрос за сделка между ГЕРБ И ДПС. По думите й, споразумението е било ДПС да гласуват против ветото на президента Радев върху Изборния кодекс, а в замяна да бъдат опростени дълговете на на вероизповеданията, от което полза има Главното мюфтийство.

Вчера Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че Светият Синод няма задължения към НАП, НОИ и към отделни институции на държавата за последните десет години. Той присъства на заседанието на ресорната парламентарна комисия, на което депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията. "Ако все пак е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпроса за тяхното опрощаване“, подчерта митрополит Йоан.

Държавата обяви, че е тайна коя религия колко данъци дължи

С 8 гласа за, 1 против и 1 въздържал се парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека опрости всички натрупани до кр...

В заседанието на комисията участие взе и заместник-министърът на финансите Росица Велкова. Пред журналисти тя отказа да даде назове конкретни стойности на задълженията на всяко едно от регистрираните вероизповедания заради данъчно-осигурителната тайна. „Мога да кажа, че има шест регистрирани вероизповедания, които имат задължения към 31 декември 2018 г. и общата сума за шестте е 8 267 000 лв.“, обясни тя. Над 80% от тази сума е за осигурителни вноски и изплащане на работни заплати. Останалите 20% са свързани с други видове публични задължения към централния бюджет", посочи тя.

Дебати:

"Нека да бъде отложено разглеждането на Закона за вероизповеданията, да бъде повикан министърът на финансите и БСП да участва в отхвърлянето на това безумие." Това предложи народният представител от „Атака“ Павел Шопов. Предложението му беше отхвърлено от депутатите. Той попита как без министъра на финансите, който не си е казал мнението, да се разглежда този законопроект. По думите му законопроектът е прецедент и оттук нататък може всеки да иска опрощаване.

"Трябва да допълним името на законопроекта и да се казва Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство." Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. „За втори път в рамките на два месеца гледаме Закона за вероизповеданията. И двата пъти сценарият е един и същ“, каза още той и уточни, че се правят късни заседания на комисия и ранни гледания в парламента. „Да преосмисли този законопроект. Той е вреден, създава двоен стандарт, създава усещане, че едно вероизповедания в България е фаворизирано“, допълни още Веселинов.

"Нека ГЕРБ не се връзват на въдицата на ДПС даже с дребните сметки за гарантиране на мнозинство и кворум, защото утре и вдругиден ще има нови искания. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов. „Отново сме поставени в ситуация Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група, в случая групата на ДПС. За пореден път Народното събрание трябва да бъде поставено на колене. Въпросните 8 млн. са напълно във възможностите на ДПС и кръговете от фирми да си ги осигурят и заплатят. Нека да не забравяме, че в изминалите 30 години от най-новата история на България, партията, която в най-голяма степен осребри своето присъствие в политиката, беше ДПС“, каза още Валери Симеонов. Той посочи, че това е било обявено и от техния почетен председател Ахмед Доган. „Същия тоя Ахмед Доган, който си прибра 1,5 млн. заради това, че има изключително сериозни хидро-технически познания, можеше да отдели от тези пари нещо да покрие тези задължения“, допълни Симеонов във връзка със задълженията на Главното мюфтийство. По думите му с опрощаването на задълженията на мюфтийството се забива клин между мюсюлмани и немюсюлмани.

Нинова: ГЕРБ и ДПС отново направиха сделка, опрощават дълговете на Мюфтийството

Отхвърлянето на ветото на президента за Изборния кодекс е поредната сделка между ГЕРБ и ДПС". чиято цена е опрощаването на дълговете на...

От своя страна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че никакъв рекет не е оказван на партията и ще гласува по съвест. Той посочи, че ГЕРБ е единствената партия, в която има представители от всички вероизповедания. Той призова БСП да не се заиграват с етническия мир, защото крайни изказвания по тази тема могат да доведат до противопоставяне, което като държава членка на ЕС не трябва да бъде допускано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика