Държавата не е изпълнила нито един поет ангажимент за гражданско управление

4097
Държавата не е изпълнила нито един поет ангажимент за гражданско управление
Снимка: БГНЕС

България не извършила нито един от своите девет ангажимента по двугодишния втори план за действие в рамките на Партньорство за открито управление (ПОУ). Това става ясно от оценката на плана, която се прави за периода юли 2014 г. - юли 2015 г., представена на пресконференция в София.

Българският план до голяма степен се фокусира върху подобряване на прозрачността и процедурите за обществено обсъждане, като включва създаването на Съвет за развитие на гражданското общество. От ангажиментите има такива, които са изпълнение в съществена степен, какъвто е осигуряването на прозрачност на държавния дълг.

Парламентът ще бъде поучен как да не кара на тъмно с назначенията

В Народното събрание ще се проведе среща-дискусия на тема „Структурирани дебати за прозрачни парламентарни назначения“, пре...

По отношение на създаването на Съвета са нужни промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Според доклада за напредъка по ПОУ, изготвена от независимия експерт Стефан Ангелов, ние сме постигнали ограничено изпълнение на формирането му, но спрямо сегашния момент сме закъснели със създаването му. Съвет, който е част от Стратегията за подкрепа на гражданските организации, е трябвало да има до края на декември миналата година.

Съветът за развитие на гражданското общество трябва да бъде посредник между неправителствените организации и местната и централната администрация, като в момента в България няма подобна институция.

Обръщайки внимание на периода на оценка на плана по ПОУ от юли 2014 до юли 2015 г. Любен Панов, директор на Българския център за нестопанско право, заяви че той е "донякъде положителен, защото правителството отново реши, че трябва да започне работа по този съвет". Панов посочи, че тогава Министерството на правосъдието е започнало да работи законовите текстове и е ги е поставило за обществено обсъждане. Разглеждало се е създаването на Съвет за гражданското общество, както и фонд за финансиране на граждански инициативи.

Лошите новини дойдоха след края на действие на плана, каза обаче Любен Панов. В началото на август представител на Министерството на правосъдието обясни, че няма достатъчно политическа подкрепа за създаване на Съвета, добави той и попита: "Защо политическата воля за този съвет изчезна, въпреки че той е част от поне две стратегии?".

Експертът припомни, че в Народното събрание тази година беше одобрен на първо четене законопроектът за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в който не е присъствало формирането на Съвета или фонда за финансиране на граждански инициативи.

Представиха проекта за подобряване на прозрачността в съдебната система

С много суперлативи беше представен проектът „Укрепване на капацитета на ВСС за по-добро управление на комуникационните процеси и...

Между първо и второ четене се внесоха отново текстовете за Съвета и създаване на фонд, посочи Панов, добавяйки, че един от вносителите е председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Текстовете са съгласувани с Министерството на финансите, което звучи много положително, каза експертът.

Правителството обаче не стои зад тях, въпреки че трябва да стои, след като ги включила в плана за изпълнение, посочи също Любен Панов. "Този Съвет не се появи така изневиделица", каза още той, коментирайки, че идеята е от 2012 г. Панов заяви, че се надява кабинетът на вицепремиера да подкрепи в правна комисия на второ четене предложението за промени на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Според текстовете, внесени от Менда Стоянова, Гроздан Караджов от РБ и други депутатите, се създава Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет. В Съвета се предвижда да участват представители на юридическите лица с нестопанска цел за "осъществяване на дейности обществена полза".

Посочва се, че Съветът ще дава становище по всички проекти на нормативни актове, стратегии и програми, които се отнасят до дейността на гражданските организации, както и събира информация за финансирането им с публични средства, за да се определи ефективността на отпусканите пари.

От своя страна Гергана Жулева, изп. директор на "Програма достъп до информация", заяви, че време българският закон да предвиди административен контрол и контрол от страна на независим орган при прилагането на Закона за достъп до обществената информация. "Това, макар че беше заложено в плана, не се осъществи", каза тя. Така и не се предвиди някакъв орган по контрола, ако не броим администрацията на Министерски съвет, каза Жулева.

"Докладът е обективен. Той оценява безпристрастно и точно това, което се е случило по изпълнението на втория план", каза Милена Недева, съветник в Политическия кабинет на заместник-министър председателя по коалиционна политика и държавна администрация. По думите им той дори е по-положителен от този, който е направило правителството със своята оценка на напредъка по партньорството за открито управление.

Партньорство за открито управление е международна инициатива, която има за цел да осигури конкретни ангажименти от страна на правителствата за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението. Инициативата създава форум за диалог между гражданите и правителството.

Банско е третата най-прозрачна община в България за 2014 г.

Община Банско е обявена за третата най-прозрачна община в България за 2014 г., съобщиха от пресцентъра на общината. На трето място сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com