ЕС счита, че Румъния се е отказала от съдебната реформа

2638
ЕС счита, че Румъния се е отказала от съдебната реформа
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия (ЕК) се оплака, че Румъния се е "оттеглила" от реформите в съдебната система и настоя Букурещ да възстанови незабавно усилията си за борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната власт, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Съжалявам, че Румъния не само блокира процеса на реформи, но също така отново отвори и отстъпи назад по въпроси, по които бе постигнат напредък през последните 10 години", каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. „От съществено значение е Румъния да се върне веднага в борбата с корупцията и да осигури независима съдебна власт", допълни още той.

ЕК прекратява частично наблюдението над България*

Европейската комисия (ЕК) частично прекратява наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и е готова да г...

В последния си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Еврокомисията е особено критична към Румъния по отношение на независимостта на съдебната власт, реформата в правосъдната система и справянето с корупцията по високите етажи на властта. За разлика от България, където 3 от 17-те препоръки, дадени миналата година, се обявяват за изпълнени, за Букурещ Брюксел поставя допълнителни задачи и обявява, че мониторингът трябва да продължи, без да се ангажира със срокове.

Заедно с доклада, ЕК издава още 8 допълнителни препоръки на властите в Румъния, които те трябва да изпълнят, в добавка към 12-те условия от миналата година, които също се смятат за нереализирани, отбелязва Dnes.bg.

Припомняме, че на 18 юни румънският парламентът одобри поправки в Наказателния кодекс, които според опозицията целят да "защитават престъпниците". Тези промени намаляват броя на престъпленията, за които може да бъде задържано лице, и драстично ограничават продължителността на разследването. Поправките бяха остро критикувани от Европа.

Междувременно в прессъобщение на Европейския парламент (EП) се казва, че депутатите са „дълбоко загрижени“ от реформата на румънските съдебни и наказателни закони, която застрашава разделението на властите и борбата срещу корупцията.

Румънският президент: Не сме готови за председателство на ЕС

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния не е готова на 01 януари да поеме ротационното председателство на ЕС и призова пра...

"Измененията в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, много от които Конституционният съд на Румъния счита за противоконституционни, са още една причина на безпокойство поради тяхното допълнително въздействие върху способността за борба срещу корупцията, престъпленията свързани с насилие и организираната престъпност", посочват от ЕП.

Ролята на румънските разузнавателни служби и предполагаемата им намеса в дейността на румънската съдебна система карат Европарламента да предложи засилване на парламентарния контрол в Румъния. Депутатите осъждат "насилствената и непропорционална намеса на полицията по време на масовите протести в Букурещ през август 2018 г. и призовават румънските власти да осигурят прозрачно, безпристрастно и ефективно разследване на действията на полицията за борба с безредиците. ЕП предупреждава, че законодателството относно финансирането, организацията и функционирането на неправителствените организации може да сплаши гражданското общество и отбелязва, че това може да влезе в конфликт с принципа на свобода на сдружаване и правото на неприкосновеност на личния живот".

От становището на ЕП става ясно, че се приканва Европейската комисия да възобнови годишния си антикорупционен мониторинг във всички държави членки на ЕС и се предлага система от стриктни показатели за измерване нивото на корупция във всяка страна и оценяване на техните антикорупционни политики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа