Протести в Румъния срещу скандални промени на Наказателния кодекс

5753
Протести в Румъния срещу скандални промени на Наказателния кодекс
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди хора се събраха по улиците на Букурещ и други големи градове на Румъния, за да протестират срещу смекчаването на Наказателния кодекс, което според тях рискува да блокира борбата с корупцията. Протестите бяха насочени директно срещу Ливиу Драгня - лидерът на "бившите" румънски комунисти, които сега управляват страната, но Драгня не може да е премиер, защото е осъден за изборна измама. В Букурещ пред сградата на правителството се събраха около 5 000 демонстранти, предаде БГНЕС.

На няколко места избухнаха сблъсъци с полицията, която бе многобройна, съобщи репортер на АФП. Осем души бяха задържани, като сред тях е и германският журналист Пол Арне Вагнер. Няколко хиляди души демонстрираха в градовете Сибиу, Клуж и Тимишоара.

САЩ: Румъния е модел на борба с корупцията

Румъния е модел за борбата с корупцията в Източна Европа, заяви американският помощник държавен секретар Уес Мичъл в университета в Бук...

На 18 юни румънският парламентът одобри поправки в Наказателния кодекс, които според опозицията целят да "защитават престъпниците". Тези промени намаляват броя на престъпленията, за които може да бъде задържано лице и драстично ограничават продължителността на разследването.

Скандално е, че специално за разследването се поставя срок от 1 година - ако няма обвинение в съда дотогава, разследването се прекратява. Ограничава се и възможността за използване на СРС. Освен това разследваните ще могат да присъстват на разпити на свидетели т.е. няма да има реална възможност да се ползват защитени свидетели, а публично няма да може да се показват вече арестувани и с белезници заподозрени. Няма да могат да се ползват и дигитални данни - например телефонни записи, иззети при криминален случай, в други криминални случаи, освен ако няма специална съдебна заповед. А телефонни записи по даден случай ще могат да бъдат чути от арестуваните.

Най-голямата промяна обаче е, че ако издадена присъда не е подписана с положително становище от всички в съдебния състав, тя не е окончателна и може да бъде обжалвана, посочва Hotnews.ro. Тази промяна важи ретроактивно т.е. и за случаи отпреди приемането на закона! Точно тази промяна позволява на Драгня да обжалва присъдата си за изборна измама - заради непозволени прийоми при събирането на гласове за референдум за свалянето на бившия румънски президент Траян Бъсеску.

Друг скандален момент е, че разследвания за корупция на практика няма да могат да бъдат стартирани, ако фактическият акт на корупция е станал над 6 месеца по-рано, отколкото е почнало разследването. А издаването на нормативни актове не може да се счита за криминално престъпление.

Румънският конституционен съд поиска да бъде освободен символа в борбата с корупцията в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис трябва да отмени ветото, което наложи на освобождаването от поста на Лаура Кодрута Кьовеши – г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com