ЕС - Турция – една заредена с напрежение среща

2240
ЕС - Турция – една заредена с напрежение среща
Снимка: БГНЕС

Срещата между лидерите на ЕС и турския президент Ердоган трябваше да успокои напрежението между двете страни. Сближаване не настъпи. Вместо това бяха разменени ясни послания, коментира Барбара Везел за Deutsche Welle.

В навечерието на срещата във Варна турският президент Реджеп Тайип Ердоган още веднъж заудря барабана: Турция все тъй настоявала да стане пълноправен и зачитан член на ЕС. Евросъюзът най-сетне трябвало да изпълни отдавнашните си обещания и да задвижи присъединителните преговори. Напълно непонятно е обаче защо тогава в същото време един близък до правителството турски вестник отново обиди Ангела Меркел, като я сравни с Хитлер и нарече Германия нацистка държава? Ако е целяла сближаване, то тази двойнствена стратегия на Ердоган е провал.

Смесени чувства, недвусмислени послания

Радев прие покана за лична среща от Ердоган

Държавният глава Румен Радев е изпратил писмо до президента на  Турция Реджеп Ердоган в отговор на поздравления от неговия турски ...

Представителите на ЕС и Турция се срещнаха на официална вечеря в дъждовната Варна. И човек се пита какво разбирателство може да бъде постигнато по времето между салатата и основното меню? По-късно дори българският премиер Бойко Борисов заяви за пресата, че това е била една заредена с напрежение среща. Но въпреки това вниманието трябвало да бъде съсредоточено върху общите неща, а не върху разногласията между ЕС и турското правителство. Българският премиер похвали Анкара за това, че междувременно изпълнявала толкова добре задълженията си по споразумението за бежанците. А що се отнасяло до съществуващите проблеми, то към тях трябвало да се подхожда стъпка по стъпка.

Който е чул изявлението на Доналд Туск, е разбрал, че няма придвижване напред и на сантиметър. Доналд Туск, който представлява страните членки, описа своето настроение от срещата с думите "смесени чувства и ясни послания". Той заяви, че Турция трябва да спазва демократичните стандарти като кандидат-член. "Ние сме загрижени, защото основните права и върховенството на закона са застрашени", заяви Туск. От дългия списък на европейските критики той посочи кризата около пробните газови сондажи по кипърското крайбрежие, срещу които Анкара заплаши с бойни кораби. Назова и случая с двамата гръцки войници, арестувани от турските власти и напомни за задържаните европейски граждани и арестуваните турски журналисти. Доналд Туск говори със сериозна загриженост и за турската военна операция в Африн. "Нашата връзка преживявя тежки времена", обобщи ситуацията той.

Паралелният свят на Ердоган

Турският президент се оплака от критиката срещу Турция. Той нарече военната операция срещу кюрдите в Африн "борба срещу тероризма". При това Ердоган постоянно обявява за терористични организации ИД, кюрдската работническа партия ПКК и сирийско-кюрдските бойци от YPG, които между другото Западът въоръжава като съюзници. "ЕС трябва да престане най-сетне с пресилените си критики и да не прави грешката да изолира Турция от партньорството", обясни Ердоган. Това не звучи ли като заплаха? "Ние спазваме човешките права", подчерта Ердоган и "ще продължим операциите си срещу терористите". А що се отнасяло до бежанците от Африн, те щели да се завърнат по домовете си, след като оттам бъдели прокудени хиляди "терористи".

Преди срещата ЕС-Турция: "Когато няма любов, всичко е за пари"

Скептици и оптимисти сред българските турци разсъждават преди срещата ЕС-Турция във Варна. Но предпазливо – всички имат близки в ...

Списъкът с желанията на Турция съдържа преди всичко познатите изисквания. Става дума за либерализиране на визовия режим, който беше предвиден във връзка със споразумението за бежанците, но е блокиран в знак на протест срещу нарушаването на върховенството на закона в Турция. Става дума и за актуализиране на митническия съюз. Ердоган би искал темата да бъде "деполитизирана" и да бъдат преодолени техническите проблеми. И в това отношение страните членки отказват да помагат на автократично управляващия турски президент за постигането на нови икономически успехи.

Споразумението за бежанците функционира

Единственият функциониращ елемент от сътрудничеството с Турция е споразумението за бежанците от 2015 година. Две години сред подписването на споразумението в Европа са пристигнали само 200 000 души, търсещи убежище. Почти всички са влезли в ЕС през Либия. В голяма степен Турция е прекъснала бежанския поток през Гърция. Изглежда обаче, че някъде се води двойно счетоводство. Турският президент упорито твърди, че ЕС все още не е изплатил всичките пари от обещаните навремето три милиарда евро. Европейците от своя страна обясняват, че цялата сума е изплатена или е планирана за хуманитарни проекти, които пряко подпомагат сирийските бежанци в Турция. Само малка част от парите отиват у турското правителство и ЕС обвинява Турция в бюрократични спънки и непрозрачни разходи.

Междувременно ЕК одобри изплащането на втория транш от нови три милиарда евро за бежанците в Турция. Понастоящем страните членки все още спорят как да бъдат набавени тези средства. Споразумението за бежанците дава възможност на Ердоган постоянно да оказва натиск върху ЕС и да поставя под съмнение неговите ценности и морал. Въпреки това досега той изпълнява поетите задължения в сделката, независимо че от време на време отправя заплахи.

Борисов: България е заинтересована от нормализирането на диалога Анкара-Брюксел

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС – Турция, съ...

Дипломатическа любезност, но и честност

За дипломатическата любезност във Варна се погрижиха най-вече председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и българският премиер Бойко Борисов. Жан-Клод Юнкер прочувствено благодари на турския президент за успехите на споразумението за бежанците. Той заяви, че бил "огорчен" от напрегнатите отношения, защото винаги подкрепял желанието на Турция за пълноправно членство. "Винаги съм бил против прекратяването на преговорите", заяви той. "Големите демокрации" би трябвало да могат да говорят открито за проблемите, каза Юнкер и накрая нарече Ердоган свой "приятел".

В края на срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск без заобикалки каза истината за състоянието на европейско-турските отношения. "Ние не взехме никакви решения и не постигнахме никакви компромиси. Върховенството на закона, свободата на пресата, двустранните отношения с Кипър или Гърция, както и военната операция в Сирия си остават обективни проблеми. Само напредъкът по тези въпроси може да подобри отношенията ни", заключи Доналд Туск.

Така погледнато, в дъждовното небе над Варна нямаше никакъв лъч светлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари