Срещата между ЕС и Турция: Нищо ново под слънцето на Варна (ВИДЕО)

9444
Срещата между ЕС и Турция: Нищо ново под слънцето на Варна (ВИДЕО)
Снимка: Facebook

Днес във Варна в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС се състоя дългоочакваната среща между турският президент Реджеп Ердоган, председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и председателят Европейския съвет Доналд Туск. Своеобразен домакин, разбира се, беше българският премиер Бойко Борисов. Срещата, определяна като историческа, беше натоварена с много очаквания, но както предположиха редица политически анализатори, не излезе от очакваните рамки на стремеж към затопляне на отношенията между ЕС и Турция, с изключение на някои коментари относно действията на Турция в Сирия, арестите на журналисти и граждани на ЕС. Какво си казаха височайшите участници по време на пресконференция след срещата на лидерите на ЕС и Турция - Варна 2018?

Жан Клод Юнкер

"Надявам се да гарантирам климат на доверие между ЕС и Турция. По време на срещата ми се налагаше да ставам и да се разхождам от стаята, но няма да разказвам за тази част от нея", така започна речта си председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер на срещата между Турция и ЕС във Варна, намеквайки за нажежената обстановка на моменти по време на разговорите на лидерите.

Турският народ е велик и смел, искаме Турция да бъде истински стратегически партньор, искаме един искрен диалог. Вярвам, че Турция и ЕС правят голяма грешка като описват различията, а никога не говорим за общите неща, които ни обединяват. Имаме много общи интереси, споделяме геостратегически интереси. Европа дава своя финансов принос към усилията на Турция относно бежанците. Срещнахме се с общи предизвикателства в борбата с тероризма, само обединени ще се справим с това ужасно бедствие. Скъпи приятели от Турция, трябва да знаете, че искаме намесата в Сирия да става само чрез международното право", заяви Юнкер.

Бежанците, идващи от Турция, са много по-малко и това е заслуга на Турция, това доказва, че когато трябва да даде пример по отношение на международната солидарност, Турция го прави. Що се отнася до солидарността между Турция и ЕС трябва да кажа, че резултатите са видими.

Не трябва да има съмнения по отношение на обещаните на Турция 3 мрлд. евро по споразумението за бежанците. 1,8 млрд. бяха изплатени веднага щом Турция изпълни своя дълг (бел. ред. - според официална статистика на ЕК тези пари са договорени, като част от тях са напълно изплатени). 

Може би съм малко тъжен от състоянието на отношенията между Турция и ЕС. Няколко години подкрепям усилията на Турция да стане член на ЕС, против съм демагогската идея да прекратим преговорите. Аз съм гарант, че ще продължат тези преговори за присъединяване. Усилията трябва да продължат. Турция трябва да подобри отношенията си с държавите членки - с Кипър и Гърция.

Знаем, че Турция пострада много при опита за преврат, ЕС го осъди остро. Не знаехме в началото, че става въпрос за опит за убийство на президента. Разбрахме го после. Но тук искам да обърна внимание на журналистите, които бяха задържани, както и двама гръцки офицери - мисля, че тези въпроси трябва да се разгледат, но тук ще спра, тъй като кракът ме боли, завърши речта си Юнкер, сякаш измъквайки се от повече обяснения.

Реджеп Ердоган

За мен е удоволствие да бъде във Варна, моят приятел Бойко Борисов ме покани и му благодаря искрено. Преди срещата тук имахме среща на четири очи, а днес във Варна имахме възможност да се срещнем с представители на ЕС. Надявам се, че периодът на лоши взаимоотношения да остане в миналото. Туск и Юнкер споменаха, че трябва да работим, вече сме 2018 година, ние все още не сме нищо повече от кандидат за член на ЕС. Искаме час по-скоро да се разгледа този въпрос. Обсъдихме стъпките, които трябва да се предприемат, за да подобрим отношенията си. Турция изпълнява своите ангажименти, както е известно с бежанците и тероризма. Вече 4 млн. бежанци са в Турция. Надявам се, че ще ни бъдат изплатени всичките 3 млрд. евро по споразумението, заяви Ердоган.

Съвсем очаквано той постави и темата за либерализиране на визовия режим на турските граждани, като призова час по-скоро да бъде приключено това. "Това не трябва да се превръща в политически въпрос, нашите граждани трябва да запазят доверието си към ЕС", допълни Ероган и отбеляза, че има очаквания и по отношение на автомизацията на митническия съюз.

По отношение на тероризма турският президент бе категоричен: "Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации. Миналата година организирахме една щит и унищожихме над 3 000 терористи, тези операции допринасят не само за гражданите на Сирия, но и на Европа. Не трябва да получаваме неоснователни критики, а подкрепа от ЕС... Страните от ЕС са стратегически партньори на ЕС, Турция е важен партньор и не трябва да се изолира, имаме трайни исторически взаимоотношения и общи интереси. ЕС подхожда по несправедлив начин. Искаме справедливост в преценката" каза още Ердоган.

"Подкрепяме отворен диалог. От Варна се обръщам към вас, приятели от ЕС, елате да работим заедно в Сирия, Ирак, Палестина, Йемен, Афганистан, да подсилим нашето сътрудничество, елате да създадем здрава и благоденстваща Европа", завърши Ердоган.

Доналд Туск

"Срещата във Варна е от изключително значение. Днес успяхме да разгледаме много от темите и да възложим параметри. По темата за бежанците оставаме много близки партньори с Турция. Благодарим за това, че страната даде убежище на 3 млн. бежанци, ние поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия" заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат, но ние искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа. Добрите двустранни отношения между ЕС и Турция са важен аспект, част от процеса на присъединяване. Все още съществуват някои притеснения по отношения на действията на Турция в Егейско море и задържането на някои граждани на ЕС, отбеляза той.

Говорихме за чуждестранните борци, изразихме някои притеснения за действията на Турция в Сирия, най-вече в Африн. Насилието в една вече трудна обстановка, трябва да бъде спряно, разчитаме на Турция, бе категоричен председателя на Европейския съвет.

Бойко Борисов

Що се отнася до речта на българския премиер Бойко Борисов по време на пресконференцията, то можем да я обобщим с няколко думи: ласкави благодарности към лидерите на ЕС, които са подкрепили и гласували срещата между Турция и ЕС да бъде във Варна, успокоение относно продължаващите споразумения за бежанския поток и весели шеги и подмятания относно топлото минало между Ердоган и Доналд Туск, които по думите на Борисов си припомняли младостта, когато заедно тренирали футбол.

"Чух, че Доналд и Тайпи са играли футбол на времето, били са си дузпи в Полша. Това, че се усмихнаха ако щете и си заговориха за миналото на човешки език след обидите, които се носеха, мисля, че в България има много смели хора и явно войната за тях не е проблем, но аз мисля, че мирът е най-ценното нещо", бяха думите на премиера.

Същевременно Борисов подчерта, че турските претенции към България също са много - за имотите на мюфтийствата, за обезщетенията, за Възродителния процес, за пенсиите, управлението на водите, културните паметници. "За да не бъркаме тази лидерска среща с вътрешните въпроси, мисля, че с външните министри със съответните комисии биха могли да решат тези въпроси", добави той, като обясни, че изброил пред Ердоган и всички български претенции - от обезщетенията за тракийските българи до вмешателството във вътрешните ни работи.

"Най-важната си цел, която поставихме да си гарантираме външната си граница, като граница на Шенген е изпълнена", подчерта за финал Борисов.

Стана ясно и, че може да има още една среща ЕС - Турция през юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика