Европа пред "авторитарен капан", заради безсилието на ЕС пред Унгария и Полша

4220
Европа пред "авторитарен капан", заради безсилието на ЕС пред Унгария и Полша
Снимка: Архив

Отказът на Унгария и Полша да следват принципите на върховенството на закона и неспособността на ръководството на Европейския съюз да ги принуди да се съобразят с основните принципи на членство в Блока отново вкарват Европа в задънена улица и я водят до разцепление, коментират в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde, цитиран от Агенция "Фокус".

Досега всички опити на либералите да се противопоставят на авторитарните лидери само са допринесли за укрепването на националистическите идеи на континента и скоро те могат да проникнат в самото сърце на страните-основателки на ЕС, предупреждава вестникът.

На 21 юли 2020 г., след маратонската среща на върха, европейските лидери се почувстваха уморени, но щастливи: за първи път Блокът успя да постигне съгласие по бюджет от 1 074 млрд. евро, който обедини „алчните“ северняци, „безгрижните“ южняци и „амбициозния“ Брюксел и в допълнение разработиха план за стимулиране на икономиката в размер на 750 млрд. евро, припомня изданието.

В същото време лидерите на Източна Европа, предимно Унгария и Полша, заявиха, че в документите има „неяснота“ по отношение на изискванията за върховенство на закона, която според тях може лесно да бъде заобиколена, докато други европейски лидери твърдят точно обратното.

Словения подкрепи Унгария и Полша в спора с Евросъюза за върховенството на закона

Словения се присъедини към Унгария и Полша в спора им с Евросъюза относно обвързването на достъпа до еврофондовете със спазването на въ...

Всичко това доведе наблюдателите до заключението, че одобреният текст е „един от онези абсурдни компромиси, които са отворени за всяко тълкуване“. По-късно Европейският парламент изясни ситуацията: наистина ще бъде създаден „механизъм“, който да свързва плащането на средства от различни фондове със зачитането на свободите на съдебната система, медиите, опозицията и гражданите.

Четири месеца по-късно Европа отново е в безизходица и разцепление: необходимо е да се преговаря отново, тъй като поне двама лидери продължават да отказват да им налагат очевидното, посочва вестникът. Става въпрос за гарантиране, че техните правителства се съобразяват с член 2 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че „Съюзът се основава на ценностите на зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата ".

През годините унгарският и полският „режим“ никога не са спирали да осъждат „фарса“ и „конспирациите“ на Европейската комисия, що се отнася до призоваването им към демократичен ред, припомнят от редакцията.

При липсата на необходимите инструменти обаче Европейската комисия се провали, тъй като изисква единодушно решение за наказване на излязлата от рамки държава. По този начин е достатъчно страната да намери един-единствен съюзник, който да блокира този процес, обяснява вестникът.

Що се отнася до Европейския съвет и Франция, те никога не са полагали сериозни усилия наистина да накажат унгарските и полските лидери, отбелязва изданието. Без да предвидят, че ще възникне много по-сериозен конфликт, те вярваха, че проявата на сила ще бъде достатъчна, за да ги дискредитират.

Орбан: Унгария вече не зависи от европейското финансиране

Унгарското правителство е успяло да наложи декларираната воля на унгарците, които гласуваха на изборите за Европейски парламент, като е...

Както отбелязва обаче Анаис Вой-Жили от Френския институт по геополитика, тези политически сили, напротив, са се възползвали от проникването на своите идеи не само дълбоко в собствените си страни, но и в цялото европейско общество.

Резултатите от последните европейски избори несъмнено показаха отличната способност на прогресистите да се противопоставят, но основно потвърдиха офанзивата на поддръжниците на консервативната революция, посочва вестникът.

Проблемът с миграцията, разочарованието от демокрацията, тероризма, недоверието към елитите - всичко това помогна на нелибералните лидери да постигнат целите си, отбелязва вестникът. Те всъщност се превърнаха в първата опозиционна сила в Европа и „успяха да отхвърлят социалния въпрос в полза на националния“, казва Вой-Жили.

Внимателните - или недалновидни - европейски структури и лидери на страните-основателки на ЕС, които се стремят преди всичко да запазят образа на вече несъществуващо единство, всъщност дават пълна свобода на действие на ултраконсерваторите, които днес са убедени в близостта си до победата в идеологическата битка, твърди вестникът.

Изданието напомня за последните думи на американския професор Даниел Келемен за „авторитарния капан“, в който може да попадне Европейският съюз, лишен от необходимите средства за наказване на противниците на демокрацията за „ексцесии“. Тревожно е, че утре „нелибералното" отклонение може да стигне до самия център на страните основателки на ЕС, което, както знаете, вече не е изключено, заключава вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари