ГЕРБ и патриотите предлагат Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ

3063
ГЕРБ и патриотите предлагат Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Новината обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание. Създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори, коментира Дариткова, с което и мотивира предложението на управляващите.

Партията на Марешки предлага Симеон Найденов за шеф на КПКОНПИ

ПГ „ВОЛЯ – Българските родолюбци“ предлага Народното събрание да избере Симеон Найденов за председател на Комисията ...

На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган, припомня агенция "Фокус".

Антикорупционният закон гласи, че Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове. За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента.

Съгласно правилата, гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“. В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Сотир Цацаров формално отговаря на условията за шеф на КПКОНПИ

Няма официално постъпило нито едно предложение за шеф на КПКОНПИ - Сотир Цацаров формално отговаря на условията за поста. Това каза нар...

Ако бъде избран за шеф на звеното за борба с корупцията, Сотир Цацаров ще трябва да довърши мандата на предсрочно освободилия поста заради "Апартаментгейт" Пламен Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика