ГЕРБ към Радев: Вижте САЩ, не внушавайте, че изборите ще бъдат манипулирани

6600
ГЕРБ към Радев: Вижте САЩ, не внушавайте, че изборите ще бъдат манипулирани
Снимка: БГНЕС

Днес (12 януари) президентът Румен Радев провежда консултации за предстоящите избори с парламентарно представените партии.

Първи при държавния глава отидоха от управляващата партия ГЕРБ. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри консултациите и обвини президента, че участва в правенето на внушения, че ГЕРБ ще манипулира или купи изборите.

"В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани... Внушенията, че правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и вие участвате в това", каза тя.

Според Караянчева Радев кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още от сега обявяват, че изборите са нечестни, което е внушение.

"Апелирам за по-спокойно говорене. Опитите да се оспорват резултатите от избори, които не са проведени, са опасни", каза още Цвета Караянчева и предупреди: "Вижте какво стана в САЩ".

Председателят на парламента обяви, че ГЕРБ е печелила три път парламентарни избори без да ги организира. Тя уточни, че не партията прави изборите, а институциите, които си взаимодействат една с друга.

Румен Радев веднага взе думата и отговори, че внушенията се опровергават само по един начин - с мерки, които да убедят хората, че няма манипулации.

Той цитира данни от бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото има манипулации на изборите, както и припомни предложенията му за ротация на полицейски началници. 

От думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се разбра, че промените няма да бъдат в Изборния кодекс, а в закона за извънредното положение. Карантинираните ще гласуват с подвижни секции, а хората в отделенията за коронавирус в болниците - в урни, занесени им от медиците.

Тя обяви за екзотична идеята за гласуване по пощата на българите в чужбина, а Румен Радев и отвърна, че е екзотично да напишеш нова конституция за седмица. Той призова да се гарантира правото на глас на българите зад граница и да не се зачеркват бързо идеите.

Според вицепремиера Томислав Дончев нито гласуването по пощата, нито дистанционното гласуване могат да бъдат организирани за два месеца. По думите му това ще доведе до най-лошия вариант - да няма доверие в изборния процес. Като авантюри той определи и идеите за гласуване от колата и на открито.

"Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса", обяви Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика