Мая Манолова: Държавата да защити собствениците на коли, арестувани в Гърция за трафик на хора

4221
Мая Манолова: Държавата да защити собствениците на коли, арестувани в Гърция за трафик на хора
Снимка: БГНЕС

"Държавата е длъжна да защити гражданите от тази тревожна ситуация, в която невинни хора са подведени под отговорност и ги грози затвор. Защото изначалната причина е пропуск в българското законодателство, което дава възможност да се прехвърли колата, но със стария талон новият собственик да кара неограничено време." Това каза омбудсманът Мая Манолова в коментар за случаите, в които бивши собственици на автомобили са подсъдими в Гърция за трафик на хора.

По думите на Манолова "първият проблем е с българското законодателство, което дава възможност да се кара с чужд талон. По мое настояване през миналата година изпратих съответни препоръки към МВР и вече е създадена информационна система – има връзка между нотариусите и КАТ. Сега в КАТ незабавно се отразява смяната на собствеността и има 1-месечен срок да се смени талона, но в случаите, когато това не се направи, няма кой да го накара да се направи."

Задържаха българин за трафик на хора

Полицията в Германия задържа трима трафиканти на мигранти. Сред тя има и един български гражданин.   Останалите двама трафик...

Манолова е категорична, че "има нужда от промяна в законодателството така че да има солени глоби за тези, които не са прехвърлили собствеността на автомобила.

"В момента МВР има пълна информация за всички случаи след 1 януари 2018. Може да се задейства МВР и да наложи съответните санкции, защото тези които не са изпълнили закона създават предпоставки за подобни случаи."

"Втория проблем е не по-малък. Това е ситуация, при която гръцките съдебни орани не признават българските официални документи. Според гръцкото законодателство отговорност носи и собственика на автомобила и те решават, че лицето, изписано върху талона на автомобила, е собственикът. Гръцките власти отказват да приемат каквито и да било доказателства за смяна на собствеността, дори и договор за покупко-продажба", допълни още Манолова в интервю за bTV.

По думи ѝ някои наши сънародници имат присъда на втора инстанция от 17 години, има 70-годишен човек в ареста.

Манолова призова дребните розопроизводителите спешно да се регистрират като земеделски производители

Омбудсманът Мая Манолова призова дребните розопроизводителите в спешен порядък да се регистрират като земеделски производители, за да м...

"Тук съзирам тенденциозно отношение, защото какво означава да откажеш да признаеш официален документ? Освен това има договор между България и Гърция за правна помощ и там е казано, че двете страни са длъжни да признават официални документи включително и частни такива, включително и без легализация.", каза още омбудсманът.

"Ангажимент на институциите е да защитят българските граждани. Външно министерство трябва да поведе тази битка, трябва да се направи среща на най-високо ниво. Министър Захариева се ангажира да организира консулски консултации. Аз също ще изпратя мой експерт и заявявам, че ако гръцката не се съобрази с договора за правна помощ ще сезирам европейските институции за неизпълнение от страна на гръцката страна на основни задължения. Проблемът наистина е много сериозен", коментира още Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com