Местни избори 2019: Медиите-рецидивисти глобени, но не съвсем

3220
Местни избори 2019: Медиите-рецидивисти глобени, но не съвсем
Снимка: БГНЕС

И на балотажа на местните избори вчера, и на първия тур, не липсваха медии, които публикуваха социологически проучвания на своите страници и то без да ги маскират като класации на песни, книги, състезания с автомобили или по други начини. В някои сайтове се мъдреха снимки на участниците в кметската надпревара, гарнирани с процентите подаден за тях вот в самия изборен ден. Тези, които пак погазиха Изборния кодекс, отнесоха наказателни постановления от Централната избирателна комисия (ЦИК). Защо обаче сайтове като ПИК, "24 часа" и БЛИЦ плюс големи телевизии пак си позволяват да нарушават Изборния кодекс (ИК), без да ги е грижа за глобите? Сайтовете ПИК и "24 часа" например повториха няколко пъти едни и същи нарушения и на първия, и на втория тур. При положение, че глобите за второ нарушение са до 10 хил. лв., те би трябвало да се простят с 80—100 хил. лв., би пресметнал и някой, който не е много скаран с математиката.

В началото на тази година Народното събрание промени ИК така, че вече не областните управители, а ЦИК издава наказателните постановления за медиите-нарушители. Преди март тази година, когато поправката беше публикувана, областните управители редовно си правеха оглушки и чакаха наказателните постановления да загубят давност. Очевидно управителите на областите са се страхували да не си навлекат гнева на големи медии или сайтове, чиито публикации не се отличават с особено благоухание и благоприличие.

Пак глоби за медии заради изборите, но една голяма телевизия се отърва

Както обикновено на избори, и през днешния ден ЦИК наложи наказания на някои медии за незаконно отразяване на процеса. По-интересното о...

Любопитно е да се разбере дали тази практика ще продължи и ЦИК. Напразни обаче излязоха опитите на Actualno.com да получи информация колко акта са съставени от месец март насам, когато поправката в ИК беше обнародвана в Държавен вестник. Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че такава статистика комисията не прави и е още рано да се правят изводи дали законовата поправка работи.

"Наказателните постановления, издадени от ЦИК за медиите могат да се обжалват пред Административния съд, а когато влязат в сила, вече се изпълняват", каза Андреев. Давността им, припомняме, по принцип е 2 години, както през 2017 г. реши Върховният административен съд по отношение на административните санкции и глоби. "Нямаме статистическа информация. Можем само да съберем издадените постановления от март месец насам, за другото питайте областните управители", каза още Александър Андреев. "Много е рано да искате да видите дали работи (бел. ред. - поправката), защото една част от актовете са връчени, други още не са. Имаше спор дали отиват в районен или в административен съд, имаше събиране на ВАС във връзка с това. Все още производствата текат", поясни още говорителят на ЦИК. 

Какво се случва обаче, ако не се обжалват? До момента в ЦИК е платена една-единствена глоба за нарушение по време на евровота през май. Сумата е постъпила в държавния бюджет. Макар че и тогава имаше куп нарушения, производствата по тях още текат.

Според поправката в ИК, ако постановлението не е обжалвано и медията-нарушител трябва да си плати санкцията, задължение на ЦИК е да напомня за нея и да я събере, за да не бъде погасено задължението по давност. "ЦИК е органът, който трябва да предприеме действия за събиране на санкцията, която може да бъде имуществена, може и да бъда парична. Задължение да я събира има този, който я е наложил", каза Александър Андреев пред Actualno.com.

Над 190 жалби и сигнали до ЦИК за изборни нарушения

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи пред БНР, че са удовлетворени четири искания на главния прокурор от днес да бъдат снети им...

Припомняме, че наказанията, които ЦИК наложи на медии, съобщаващи резултати от изборите преди края на изборния ден, отново са доста. Сайтът ПИК държи първенството, с 6 нарушения само на балотажа, следва "24 часа", с 4 нарушения. Глоба, но засега само за 1 нарушение, е наложена на агенция БЛИЦ, както и на Glas.bg – заради публикуване на данни във Facebook страницата на медията. Наказание, засега 1 на брой, вече има и за "Дневник" - заради публикации на екзитполове във Viber и YouTube, както и silnavarna.bg, плюс Pirinsko.com. "Стандарт" също ще отнесе глоба, за 1 нарушение, както и "Епицентър" на Валерия Велева. Нито една от тези глоби не е влязла в сила окончателно, обявено е само решение за налагане на санкция. Същевременно, нито една от големите телевизии - БНТ, bTV и Нова телевизия, не изчака да стане точно 20:00 часа, за да обяви резултатите. Първите две телевизии почнаха да обявяват екзитполове в 19:57 часа, а Нова телевизия - дори по-рано.

Ще проявим търпение и ще изчакаме законния срок за обжалване на наказателните постановления. Дано обаче някои медии нямат уверение, че ще дочакат погасяване на глобите по давност като залог за взаимна между тях и ЦИК любов. Ако все пак си платят и субсидират, заради гьонсуратлъка си, държавния бюджет, не трябва да забравяме, че погазването на забраните провокира човешкото любопитство. Всяко наше кликване, за да видим резултатите, за тези медии означава повече посещаемост на сайта, следователно повече пари. "Тук не се защитава правото на информираност на хората, става дума просто за бизнес и за пари". Това каза в неделя вечерта пред БНР Стефан Манов от обществения съвет на ЦИК.

"Купеният и контролирания вот върви ръка за ръка с удобното лицемерие, в което живеят не само политически сили, но уви, някои медии и социолози. Защото контролираният вот може да става не само със заплаха, чрез принуда, чрез пари, но и чрез промиване на мозъци, чрез фалшиви новини, чрез манипулация на общественото мнение трайно и в една определена посока, и част от този сценарий, от този голям пъзел се явява ролята на социологическите проучвания, които се подават в изборния ден от няколко социологически агенции в шест медии, които са рецидивисти. Междинните резултати подвеждат и манипулират, не е изключено и да влияят на нагласите на избирателите", каза още Стефан Манов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика