Някои медии настъпиха пак мотиката на местните избори

3527
Някои медии настъпиха пак мотиката на местните избори
Снимка: БГНЕС

Във връзка с нарушенията на определени сайтове, публикували данни от социологически проучвания преди края на изборния ден, говорителят на ЦИК Александър Андреев каза пред БНР:

„Тези публикации не са свалени от тези сайтове. Дори в определени случаи отново са били качени, актуализирани, с оглед на което имаме отново нарушение на Изборния кодекс. Въз основа на постъпилите сигнали бяха установени по отношение на определени доставчици на онлайн новинарски услуги повторно нарушение на забраната. В един от случаите три пъти е извършено това нарушение“.

ЦИК: 2 709 340 българи са гласували до 18.30 часа

42.85% от българските граждани са гласували до 18.30 часа или 2 709 340 избиратели, предаде  БГНЕС. 214 жалби и сигнали са постъпи...

По-рано днес ЦИК наложи наказания на някои медии за незаконно отразяване на процеса. Очевидно някои от тях би трябвало да отнесат втора и трета глоба. Отбелязахме по-рано днес, че една от големите телевизии се размина с наказание още преди почивните дни. Изданията "24 часа" и агенция ПИК, собственост на Недялко Недялков, бяха наказани, защото публикуват данни от екзитполове преди края на изборния ден (20:00 часа). И двете издания играеха „на едро” – директно с имена, без прикривания зад класации на песни, автомобили и какво ли още не. 

Според Изборния кодекс, глобата е между 2000 и 5000 лева при първо нарушение и 5000 до 10 000 лева при повторно (чл. 475). А "отличниците" "24 часа" и ПИК вече имат наказания от ЦИК не само за повторни и трети публикации, но и за публикации във Facebook. Агенция БЛИЦ се присъедини към компанията, с две нарушения. Също за Facebook санкция има и за "Стандарт".

Интересен факт е, че на 25 октомври, т.е. петък, ЦИК е заседавала дали да накаже Нова телевизия. Причината е, че на 22 октомври, в сутрешния блок на телевизията "Здравей, България", са представени социологически проучвания на агенциите "Маркет Линкс", "Сова Харис" и "Медиана" по повод изборите, в които липсва информация за възложителите на проучванията и за източниците на финансирането им. Глобата е същата, каквато сега е наложена на "24 часа" и агенция ПИК. Само че при гласуването дали да бъде наложена въпросната санкция, гласовете се делят 8:7 в полза на това да има глоба, а са необходими поне две трети одобрение – затова Нова телевизия не е глобена!

Без глоба минава и bTV, но по малко по-различен казус. Кандидатът за кмет на Варна Цветан Атанасов подава жалба срещу цитирано в телевизията и направено по поръчка на bTV проучване на "Маркет Линкс", според което от 11 кандидати за кметове в морската ни столица в проучването са представени поименно само четирима, а другите са обединени в едно. Атанасов счита това за манипулативно, но ЦИК казва, че по закон не контролира методиката, по която се правят социологически проучвания.

Над 190 жалби и сигнали до ЦИК за изборни нарушения

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи пред БНР, че са удовлетворени четири искания на главния прокурор от днес да бъдат снети им...

Според Александър Андреев сигналите за нарушения не могат да опорочат вота.

Над 230 са жалбите и сигналите за нарушения в изборния процес към 20.00 часа. Андреев обобщи пред БНР : „Днешният ден протече нормално, без съществени нарушения, които по някакъв начин да повлияят на изборите“.

Свалените имунитети са пет, посочи той и обясни: „В рамките на деня пристигнаха пет искания от главния прокурор във връзка с нарушения и искане за повдигане на обвинения. ЦИК даде своето съгласие“.

Андреев обясни процедурата, която следва оттук нататък. По думите му обжалването на резултати може да се прави пред административните съдилища.

Пак глоби за медии заради изборите, но една голяма телевизия се отърва

Както обикновено на избори, и през днешния ден ЦИК наложи наказания на някои медии за незаконно отразяване на процеса. По-интересното о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика