На първо четене: Парламентът улесни концесионирането на плажове

3011
На първо четене: Парламентът улесни концесионирането на плажове
Снимка: Надежда Георгиева

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите, свързани с морските плажове.

Със законопроекта се предлагат промени, засягащи възлагането на концесия, които се доближават максимално до правилата, разписани в Закона за концесиите, но съобразени със специфичните задължителни дейности по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги.

Предлага се концесиите да се отдават и контролират по улеснени правила и при гъвкаво национално законодателство.

Между 3 и 6% спад на чужденците по Черноморието очакват в бранша

Между 3 и 6 % спад на чуждестранните туристи по Черноморието, в сравнение с 2018 г. се очаква според предварителните записвания и данни...

Приетите текстове регламентират, че министърът на туризма ще може да внася в Министерския съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове.

С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

За неуредените въпроси, свързани със стратегическото развитие и планиране на концесиите за услуга на морски плаж, финансирането на дейността и Националния концесионен регистър, както и за обжалването на решенията на концедента, се предвижда да се прилага Законът за концесиите.

"С новия § 4 и с изменението на § 5 се цели преодоляване на законодателната празнота и уреждане на преходните периоди, в които е прието решение за откриване на процедура по реда на отменената глава втора "а" от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за възлагане на концесии за морски плажове до влизането в сила на този закон", пише в мотивите на законопроекта за промени в Закона за концесиите.

Изказвания

Ангелкова: Mного плажове ще останат без стопани

За нас е важно самата процедура за отдаване на концесия да бъде ясна, проста, предвидима, прозрачна, за да може всички бъдещи стопани н...

С промените в Закона за концесиите се предлага държавата да си влезе здраво в ролята. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на "Атака" Павел Шопов.

Той поясни, че нямало да се стигне до баснословните цени по плажовете, ако се е приело предложението на "Атака" от преди години. „Темата не е нова за нас от "Атака". Последното й издание беше през 2014-2015 г., когато ние поддържахме тази позиция, която в момента се предлага да бъде възприета. Тогава и с нашите огромни усилия, и благодарение на нашата позиция беше променен процента в разполагаема и запазена част на морските брегове по плажовете.

От 80% свободната зона стана 50%. Разбира се, с огромни проблеми, но все пак много забележки могат да бъдат направени в тази връзка. Жалко е, че тогава не можа да бъде въведено сега предлаганото положение“, допълни още Шопов. Според него всичко това, което днес се регламентира е нямало да остане на знайни, незнайни общински съвети и неясни общински съветници. Той определи плажовете като една от последните мутренски територии, останали в страната. „Тя може да бъде изчистена с малко повече държава“, каза още Павел Шопов.

Ще подкрепим промените в Закона за концесиите, но е важно в текстовете да се включи категоризацията на плажовете. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Бойчев.

Ние ще подкрепим така направените промени в закона. Те са в контекста на изискванията на директивата, както и да се направи един по-гъвкав режим за отдаване на плажовете на концесия. Според мен има нещо много важно, което допълнително трябва да се вкара в закона и това е категоризацията на плажовете“, заяви Бойчев. По думите му по Черноморието ни има обособени около 270 плажа, от които 144 са дадени под форма на концесии и под наем.

Правителството подкрепи Ангелкова пред Симеонов за концесиите на плажовете

Старата драма дали морските плажове да се дават на концесия по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) или Закона за ...

„Ако не се направи категоризацията, тези плажове ще останат пак толкова, колкото са дадени под някаква форма. Другите, които не са дадени, пак няма да се дадат. В момента ценообразуването на плажовете е по една формула. То е еднакво за всички плажове. Дали са атрактивни, или са плажове, които се намират на не толкова атрактивни места, формулата е еднаква“, каза още Бойчев. По думите му трябва да се помисли по отношение на категоризацията, за да има различно ценообразуване.

"Да премахнем концесионирането на плажовете и да го дадем на общините. Ако не променим радикално принципа на стопанисване и управление на изключително държавна собственост, България ще изчезне от картата на туризма“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Атанас Костадинов от парламентарната трибуна.

Според него не може да се учредява в изключителна държавна собственост частни права за дълъг период от време, при положение, че инвестицията не е толкова голяма. „Едно е да има концесия за поземлени богатства и добив на петрол, друго е да се твърди, че трябва концесионер за чадъри и шезлонги. България вече губи конкурентни предимства“, категоричен е Костадинов. Той подчерта, че само на час път със самолет и на два часа с кола има райски кътчета, където няма бележка за 11.50 лв. за бутилка минерална вода.

„Нямаме право това, което природата е дала на страната ни, да го харчим“, каза още той. По неговите думи управляващите събират около 18 млн. лв. от такси и концесионни договори от Черноморието, но от другата страна стоят няколко милиарда приходи - държавата трябва да реши коя сума е по-важна. „Не е работа на Министерството на туризма по средата на сезона да се събират и да мислят как да спасят сезона. Правят се проверки на хора с договори и ги питат защо са им толкова високи цените, когато техните вноски към държавата са доста високи. Убеден съм, че пазарът ще подреди цените - там, където са високи, ще станат ниски, защото ще има конкуренция“, коментира народният представител. Според него решението е да се сключват договори под контрола на общините. Той подчерта, че както преди 20 години, така и сега, концесиите предварително са разпределени на компании, които нямат нищо общо с морското концесиониране – например от Смолян, София и Самоков имат честта да стопанисват плажове.

„Законът за концесиите се променя вече за 13-ти път за последните няколко години“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че всеки закон трябва да урежда трайни обществени отношения. „Какви са тези трайни обществени отношения, които се променят няколко пъти в годината?“, попита той. По неговите думи резултатите не закъсняват, защото няма как да се очаква от бизнеса всяка година да се преориентира. „Плажът е ключът към летния туризъм. Когато плажовете са мръсни, шумни и пренаселени, а цените са непосилни, няма как да очакваме, че 5-звездни хотели ще бъдат запълнени“, каза още Данчев. Според него тази тема ще бъде и под засилено наблюдение от страна на европейските органи, защото плажната ивица се явява и външна граница на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика