Нов сигнал, сега от Бургас: Скъпи лекарства за онкоболни отиват в кофата за боклук

11089
Нов сигнал, сега от Бургас: Скъпи лекарства за онкоболни отиват в кофата за боклук
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Комплексният онкологичен център в Бургас е изправен пред сериозен проблем, който не влияе на лечението на пациентите, но е свързан с бюджета на болницата. Лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отпуска на КОЦ и са във флакони, не могат да се употребяват пълноценно. Отворен веднъж, медикаментът не може да използва отново и така част от него се изхвърля. Губи се самото лекарство, губят се и пари, за сметка на лечебното заведение.

Actualno.com разговаря с професор Христо Бозов, който е управител на Комплексен онкологичен център Бургас: "Генерираме над 2000 лева загуба от това, че ние плащаме лекарствата на фирмите изцяло, а те се оползотворяват частично и Касата ни плаща частично. Ще ви дам пример с едно лекарство, което е 60 милиграма - разтваря се венозно и след това има срок на годност осем часа, т.е. след осмия час ние не можем да го използваме и отчитаме в касата реалната стойност, която сме направили на пациента, а именно 47 милиграма. Фирмата, обаче, произвежда позволено за България лекарство само 60 милиграма и ние плащаме цялата сума 7200 лева, а получаваме от касата с 1500 лева по-малко съобразно тази дозировка. Ако дозировката беше 30 милиграма, тогава щяхме да получим наполовина. Цената щеше да бъде около 3600 лева и да получим от Касата 3600 лева, а да платим на фирмата 7200 лева".

Липсват ли лекарства за онкоболни - вече има обяснение, че няма такова нещо

Във връзка с информация до медиите, разпространена от г-жа Ваня Добрева, относно липсата на незабавен отговор от страна на ИАЛ (Изпълни...

Професор Христо Бозов добавя, че загубите от 1500 лева на медикамент, са всъщност заплатата на една медицинска сестра и за дружеството това са значителни суми. Персоналът трябва да бъде лишен от известен процент заплащане, заради възникналия проблем.

"Ние се издържаме само от Касата. И при положение, че лечението се извършва, има резултата, а на практика губим, това не е добър процес. Ние сме търговско дружество и балансът ни е плюс минус, каквото спечелим от това се издържаме. Проблемът може да бъде решен, ако касата заплаща цялата ампула", заяви проф. Бозов.

Управителят на Комплексен онкологичен център е уведомил Министерството на здравеопазването, НЗОК и Общинския съвет в Бургас за създалата се ситуация и се надява на бързо решение. В противен случай неизползваемата част от лекарства ще продължи да се изхвърля за сметка на болницата, която е спасила живота на хиляди пациенти и продължава да го прави всеки ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас