Обвиненията заради изборите за президент на САЩ - само срещу руснаци, без Тръмп да бъде засяган

3662
Обвиненията заради изборите за президент на САЩ - само срещу руснаци, без Тръмп да бъде засяган
Снимка: Getty Images/Guliver

След публикуването на обвинителния акт срещу 13-те физически и 3 юридически лица от Русия за намеса в изборите на САЩ в помощ на настоящия американски президент Доналд Тръмп, зам.-министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Род Розенщайн обяви, че опитите за влияние върху изборния процес не са повлияли пряко върху избора на гласоподавателите и окончателните резултати от вота.

"Тези обвинения не доказват, че който и да е бил американец е участвал съзнателно в тези незаконни действия. Няма и достатъчно аргументи, че подобни деяния са довели до промяна на резултатите от изборите през 2016 година", заяви Розенщайн на пресконференция, излъчена на уебсайта на ведомството му.

САЩ обвиниха 13 руснаци, защото помагали за победата на Тръмп

Специалният прокурор Робърт Мълър обяви в петък обвиненията срещу 13 руски граждани и три компании за предполагаема намеса в президентс...

Освен това, в отговор на репортерски въпрос дали разкритията няма да повлияят на легитимността на американските избори, Розенщайн за пореден път подчерта, че резултатите "няма да имат никакъв ефект".

"Според обвиненията американците не са знаели, че си имат работа с руснаци", категоричен беше той, цитиран от БГНЕС.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп използва публикувания документ и позицията на Розенщайн, за да обяви в профила си в Twitter, че предявените обвинения само доказват, че той няма нищо общо с Русия.

"Русия започна антиамериканската си кампания през 2014 г., много преди аз да обявя, че се кандидатирам за президент. Няма ефект върху изборните резултати. Кампанията на Тръмп не е сторила нищо лошо - няма тайни заговори", написа американският държавен глава.

Пречи ли Тръмп на ФБР да го разобличи относно руската намеса - изглежда "да"

Опита ли Доналд Тръмп чрез политическа хватка да дискредитира воденото от специалния прокурор Робърт Мълър разследване за възможна руск...

Предистория

Думите на Розенщайн идват след като именно той беше посочен в меморандума на конгресмена-републиканец Девин Нунес като един от тези, които били злоупотребили с власт в ущърб на Тръмп при разследването за евентуалната руска намеса в американските президентски избори. Според Нунес Розенщайн е бил един от отговорните от страна на американското правосъдно министерство за "заблуда" на съда при представянето на информация за искане за заповед за следене на сътрудника на Тръмп Картър Пейдж. Пейдж е заподозрян като "топла връзка" между Тръмп и дясната ръка на Путин - Игор Сечин. Има информация, че чрез Пейдж Сечин е предложил 1 млрд. долара на Тръмп, ако успее да свали американските санкции срещу Русия.

Интересен факт е, че Розенщайн е единственият от меморандума на Нунес, който още работи в американската администрация. Бившият директор на ФБР Джеймс Коми и заместникът му Андрю Маккейб вече не са в системата - заради инициативи на Доналд Тръмп, а Сали Йейтс, която беше правосъден министър и главен прокурор, също беше освободена от Тръмп - защото му се противопостави за указа за недопускане в САЩ на граждани от няколко мюсюлмански държави.

Според обвинителния акт сега, руските физически и юридически лица са заговорничили от 2014 година до днес да се намесват "в политическия и изборния процес в САЩ, включително и в президентските избори (през 2016)". Някои от тях са привлечени под отговорност и за други измами срещу САЩ. Трима са обвинени в банкови измами, а петима – и в кражба на самоличност.

Шефът на американското разузнаване се опасява от нова руска намеса

С наближаването на междинните избори е възможно да се засили руската пропаганда в САЩ, чрез съобщения в социалните мрежи или разпростра...

В документа се посочва, че обвинената в намеса в изборите руска "Агенция за интернет изследвания" (бел. ред. - т.нар. Фабрика за тролове на Русия) е целяла с действията си да породи "информационна война срещу САЩ". "Организацията ("Агенция за интернет изследвания") се е стремяла да поддържа, както самата тя нарича "информационна война срещу Съединените щати", с помощта на страници, открити в социалните мрежи на името на несъществуващи американски граждани , както и чрез онлайн издания", гласи част от документа, обхващащ цели 37 страници.

"Около април 2014 г. в рамките на Организацията е бил създаден отдел, който да извършва операциите, фокусирани върху населението на САЩ в социалните медийни платформи като YouTube, Facebook, Instagram и Twitter. Към юли 2016 година над 80 служители на организацията са взели участие в проекта", заключва специалният прокурор Робърт Мълър и допълва, че целта е била да се "разпространи недоверие срещу кандидатите и политическата система като цяло".

Обвиненията в конспирация срещу САЩ са насочени срещу 12 служители на т.нар "Фабрика за тролове", както и срещу руския бизнесмен Евгений Пригожин, за когото се твърди, че е спонсорирал антиамериканската дейност на организацията чрез компаниите си "Конкорд мениджмънт и консултинг" и "Конкорд Кетъринг ".

Известен като ресторантьора, обслужващ официалните мероприятия на руския президент Владимир Путин и доставящ храни за редица държавни учреждения и училища, Пригожин често е наричан от руските медии "Готвача на Путин". Той е в американския списък на санкционирани руснаци заради това, че е бил "материално подпомаган" от висши служители на Руската федерация, както и че е поддържал "обширни бизнес връзки" с Министерството на отбраната.

Името на Пригожин се свързва и с частната военна компания "Вагнер", която според разкрития на руски медии изпраща своите оперативни служители в Сирия да се бият рамо до рамо с руските въоръжени сили. През миналата седмица, според редица данни, които Кремъл отрича, "Вагнер" се забърка в операция срещу водената от САЩ международна коалиция. Съгласно различни информации, руските наемници и участващите сили на Башар Асад са дали стотици жертви, но всички официални руски източници отричат такова нещо и то в продължение на цяла седмица - най-вече говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и говорителят на руското МВнР Мария Захарова. Ироничният прякор на наемниците от "Вагнер" е "их там нет", което в превод означава "там ги няма".

Тръмп все пак блокира разкриването на важен документ, свързан с руската намеса

Въпреки противоречиви информации по темата, американският президент Доналд Тръмп все пак е решил да блокира публикуването на секретен д...

Последно, Пригожин се оказа обвързан и с компанията наречена "Европолис", която през лятото на 2017 година беше уличена от руското издание fontanka.ru, че е сключила тайна сделка за поемане на контрола върху някои нефтени и газови находища и рафинерии в Сирия в замяна на освобождаването на нефтени и газови обекти от бунтовнически контрол и осигуряване на сигурност на някои места в страната.

В интервю за РИА Новости Пригожин отхвърля обвинението срещу себе си, но и разкрива, че не се чувства засегнат по никакъв начин от него. "Не съм особено разстроен, че съм в този списък. Ако толкова искат да видят дявола, оставете ги", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com