Пак съмнения за действията на БАБХ относно кризата с чумата по овцете и козите

3131
Пак съмнения за действията на БАБХ относно кризата с чумата по овцете и козите
Снимка: Pixabay

Втора част от серията проби, взети заради опасения за чума по дребните преживни животни в Странджанско, които бяха изпратени за изследване във френската лаборатория „Сирад”, вече е върната обратно на Българската агенция по храните (БАБХ). Нито една от тези проби не се е оказала положителна, твърди в своя публикация в. "Труд".

Френската лаборатория е сертифицирана Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК) и се използва за потвърждение за болестта, като именно от нея дойде потвърждение при първата серия проби, че има чума. Преди вече почти два месеца БАБХ праща 466 кръвни проби, от които 174 са изследвани по спешност. От тези проби 22 са положителни, 10 са съмнителни, а 142 – отрицателни. Сега са дошли част от останалите 292 проби, но не е ясно колко точно, тъй като БАБХ не казва.

Близо 4000 кръвни проби за чума по животните са взети в Ямболска област

Близо 4000 кръвни проби са взели ветеринарните екипи от дребните преживни животни в Ямболска област заради огнището на чума до българо-...

Припомняме, че преди около две седмици БАБХ прекрати конкурса за избор на фирма за доставки на препарати и китове за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Решението беше взето, след като гръмна скандал кой всъщност печели поръчката за над 330 хил. лева – компютърната фирма "Глобулвижън 2018", управлявана от 28-годишния Никола Явахчов. Тя е създадена на 6 юли тази година, а на 7 август е поканена да сключи договор за доставката на 39 360 дози "диагностичен кит за откриване на антитела срещу вируса на чума по дребните преживни животни" за 251 116 лв. без ДДС, 1920 дози "диагностичен кит за откриване на антиген на вируса на чума по дребните преживни животни" за 25 248 лв. без ДДС, 2000 дози "набор от китове за диагностика на чума по дребните преживни животни чрез метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в реално време" за 59 820 лв. без ДДС. Това става, след като на 1 август фирмата представя в БАБХ пълномощно да регистрира и продава продуктите от IDvetGenetics – Франция, подписано от Филип Поркюе – главен изпълнителен директор.

Темата с чумата по овцете и козите се превърна в национален скандал през месец юли, като се стигна до бурни протести в Ямболско, включително от хора, които побързаха да отидат на местата, където БАБХ твърдеше, че има огнища на чума. Имаше дори сблъсъци с изпратени от БАБХ екипи да евтанизират животни, както и с полицията. И досега обаче държавата не казва кой е източникът на инфекция, а БСП сезира прокуратурата заради незаконни действия на правителството по случая.

Припомняме, че на специално заседание на всички парламентарно представени партии, главният изпълнителен директор на БАБХ д-р Дамян Илиев беше категоричен - достатъчно една проба да е положителна и потвърдена, за да се действа, но БАБХ изпратила още 400 проби за потвърждение, а са взети 6000. В рамките на трикилометрова зона, в която има установена зараза, всичко, което е заразено, се унищожава, а от десеткиломертова зона, където има установена зараза, нищо не се изнася.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика