БСП сезира прокуратурата заради незаконни действия на правителството за чумата

3093
БСП сезира прокуратурата заради незаконни действия на правителството за чумата
Снимка: БГНЕС

БСП внесе в прокуратурата иск за допуснати нарушения що се отнася до кризата с чумата по дребните преживни животни. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Червените са внесли доказателства за нарушения в 11 страници. Продължаваме да твърдим, че действията на управляващите бяха незаконни. Сезираме главния прокурор Сотир Цацаров за допуснати нарушения. Смятаме, че са нарушени правата на хората заради нахлуване на частна собственост без документ, а заравянето на убитите животни създава предпоставка за епидемия", аргументира се Нинова.

Джамбазки блести - призна кой е виновен за лъжите за чумата, обвини ГЕРБ за БМФ

Антидържавни конспирации – така зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки коментира случаите, при които заради кри...

Припомняме, че според казаното от Нинова по време на първия председателски съвет в парламента от 17 юли имало нарушения на Закона за ветеринаро-медицинската дейност. Председателят на БСП твърди, че няма заповед за действие на Порожанов съгласно Закона за ветеринаро-медицинската дейност и това е незаконно. Отделно не била свикана и Централната епизоотична комисия, която по закон трябва да издаде съответния документ за действие, земеделският министър да го подпише и чак след това се действа. Според Нинова това дава основание за завеждане на колективен иск пред Европейския съд. Чак на следващия ден, на 18 юли, по време на втория председателски съвет земеделският министър Румен Порожанов отвръща на обвиненията за липса на законност и казва, че Централната епизоотична комисия се свиквала само при опасност от зараза за хора. Въпреки това той поема ангажимент тази комисия да бъде свикана.

На въпрос на БГНЕС за твърденията на браншови организации, че човекът, преговарял с премиера по исканията на фермерите – предедателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, е бил "вербуван от БСП", Нинова отговори, че тези твърдения са поредните "спекулации и конспирации". "Каквото и да си измислят, ще продължим да стоим до хората и да търсим правата им", категоричен е председателят на БСП. Социалистите са готови да защитават правата на хората в Страсбург.

БСП коментира и наложеното вето от президента върху Закона за приватизацията. Според червените то е абсолютно основателно. "Законът е тежко лобистки и подкрепя определени хора да не си плащат задълженията. Виждаме, че ГЕРБ правят поправки. Призоваваме ги да гласуваме ветото. Ако го отхвърлят, готвим конституционна жалба. Призоваваме за извънредно заседание на парламента през август", призова Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика