Предпазният механизъм - неразрешимият проблем за Brexit

6688
Предпазният механизъм - неразрешимият проблем за Brexit
Снимка: iStock

По-малко от два месеца остват до 31 октомври - денят, в който Великобритания трябва да напусне ЕС без сделка, поне засега... Защо това е единственият изход за британския премиер Борис Джонсън, а депутатите искат предоговаряне на постигнатото от Тереза Мей? Какъв е предпазният механизъм в сделката, който се оказа "ябълката на раздора" за политическите сили на Острова? Actualno.com ви предлага анализ на АФП по темата, цитиран от БГНЕС.

Как да бъде запазен режима на ирландската граница, след като Brexit се оказа най-трудният проблем за решаване пред Великобритания и Европейския съюз?

Париж предупреди: ЕС няма да разреши ново отлагане на Brexit

Брюксел няма да се съгласи да предостави на Обединеното кралство ново отсрочване на Brexit. Това предупреди министърът на външните рабо...

В момента стоките и хората свободно преминават сухопътната граница между британската Северна Ирландия и Република Ирландия, тъй като и двете страни са членки на ЕС. Споразумението за развод, договорено миналата година между Лондон и Брюксел, съдържа така наречения "предпазен мехънизъм" (бекстоп) за поддържане на тази ситуация в бъдеще, независимо от евентуалните условия за излизане на Великобритания от ЕС.

Въпреки това депутатите на Обединеното кралство три пъти отхвърлиха плана и премиерът Борис Джонсън, който след среща с ирландския лидер Лео Варадкар в Дъблин в понеделник отново настоя предпазният механизъм да отпадне или страната ще напусне ЕС на 31 октомври без никаква сделка.

Защо това е проблем?

Като членове на ЕС, Великобритания и Ирландия са част от единния пазар и митническия съюз на блока, а границата им от 500 километра е до голяма степен невидима. Местните фирми и граждани я преминават по някоклко пъти на ден, за да превозват стоки, да отидат на училище или на работа.

След Brexit границата ще стане част от външната граница на ЕС. Това предполага да се правят проверки на гражданите и на стоките, които влизат и излизат. Свободното движение обаче се счита за жизненоважно за поддържането на мира в Северна Ирландия, която десетилетия търпи на насилие заради британското управление.

Британският парламент блокира варианта "Brexit без сделка"

Британският парламент буквално зачеркна идеята за Brexit без сделка, след като гласува и на трето четене законопроект, блокиращ излизан...

По време на размирните години, при които са убити около 3500 души, границата е била център на престрелки и контрабанда, чрез която се финансират паравоенни групировки. Контролно-пропускателните пунктове на британската и ирландската армия бяха премахнати след мирните споразумения през 1998 г. Тогава полицията предупреди, че всяка нова инфраструктура по границата може да стане цел на дисидентските бойци.

През декември 2017 г. Лондон и Брюксел се споразумяха за "избягването на твърда граница, включително всяка физическа инфраструктура, свързана с проверки и контрол".

Какво беше договорено?

През ноември 2018 г. ЕС и Великобритания сключиха споразумение, обхващащо различни въпроси, свързани с Brexit, включително и ирландската граница. Договореното определя преходен период след Brexit до декември 2020 г., по време на който отношенията на Великобритания с ЕС ще останат непроменени, докато двете страни не постигнат ново споазумение.

Великобритания се опитва да разреши въпроса за ирландската граница като част от нова търговска сделка с Брюксел, но това може да отнеме години, далеч извън преходната фаза. Поради това Тереза Мей се съгласи на план-застраховка, който гарантира отворена граница между държавите, докато не влязат в сила нови споразумения. Така планът за предпазния механизъм ще запази Великобритания в съответствие с правилата на митническия съюз на ЕС, докато Северна Ирландия ще се придържа към някои правила на единния пазар, като например за селскостопанската продукция.

Твърд Brexit - за какво се готви Великобритания

Великобритания е изправена пред "значителни предизвикателства", ако остане без споразумение с Брюксел на 31 октомври. Публикуван официа...

Какъв е проблемът?

ЕС направи значителен компромис с предпазния механизъм, който позволява на Великобритания да остане в митническия си съюз за неопределено време, без да е член на Общността. Но в Лондон и Белфаст мнозина виждат в това капан, а предпазният механизъм е основната причина британският парламент многократно да отхвърля споразумението за оттегляне.

Лондон и Брюксел се договориха да положат усилия за намиране на алтернативи, но решение до момента няма - предпазният механизъм не може да бъде прекратен едностранно и в същото време той няма ограничение във времето. Евроскептиците се опасяват, че това реално ще задържи Великобритания в ЕС години след Brexit.

Междувременно в Белфаст северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) се опасява, че чрез предпазния механизъм се създава икономически статут на страната, който всъщност я отделя от останалата част на Обединеното кралство, вместо да я обединява. ДЮП има значително влияние в Лондон, тъй като партията подкрепя консервативното правителство от 2017 г.

И сега какво?

Ирландски еврокомисар охули Джонсън заради Brexit

Еврокомисарят на Ирландия Фил Хоган нападна язвително британския премиер Борис Джонсън, наричайки го "неизбран премиер", който "играе х...

Джонсън настоява предпазният механизъм да бъде премахнат от споразумението за оттегляне, а въпросът за ирландската граница решен с "алтернативни договорености", след като Великобритания напусне ЕС. Той и неговите поддръжници на Brexit в Лондон казват, че всякакви проверки на хора и стоки могат да се извършват далеч от границата, използвайки съществуващи нови технологии.

Брюксел се ангажира да потърси такива алтернативи, които биха означавали предпазният механизъм никога да не влезе в сила, но в същото време настоява, че няма примери за подходяща технология, която да работи в необходимия мащаб. Следователно държи механизмът да остане.

Затова Джонсън казва - без споразумение. Великобритания ще напусне ЕС независимо от всичко на 31 октомври, рискувайки да си навлече огромни проблеми - или поне това е намерението на Борис Джонсън. Но британският парламент е на друга позиция - припомнете си каква в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари