Пълно безумие е да се отворят хотели за болни с COVID-19, смятат от бранша

2947
Пълно безумие е да се отворят хотели за болни с COVID-19, смятат от бранша
Снимка: iStock

Пълно безумие е в хотели да се настаняват хора, болни от коронавирус и карантинирани. Хотелите не са болници. Когато някой е болен, се прибира вкъщи или отива в болница, смятат представители на туристическия бранш по повод тазсутрешното изявление на Марияна Николова – министър на туризма, по Нова телевизия.

Тя каза, че идеята за т.нар. карантинни хотели е била предложена за летния сезон от бранша, имало такава готовност на Златни пясъци и Слънчев бряг, но не се наложило да ги ползват.

Проблем с апартхотелите, държавата губи до 100 милиона евро годишно от несъбрани данъци

Нормативният хаос, в който съществуват апартаментните комплекси по курортите, лишава хазната всяка година от 60 до 100 млн. евро приход...

"Тук идеята е тези хотели да се ползват за подсигуряване на здравната система, да не се налага да правим полеви болници, при положение че имаме толкова голяма леглова база. Тоест, тези легла, които ще бъдат предложени от бранша за настаняване, ще бъдат ползвани от здравните власти за настаняване на спешни пациенти, на болни пациенти, включително и на цели семейства, които имат нужда от карантиниране, като разходите ще бъдат поети от държавата. Предстои да бъде конкретизирано къде да бъдат, като браншът ще ги посочи. Вчера на консултативен съвет по туризъм тази идея беше приета радушно и очакваме до края на седмицата да имаме такива места", заяви министър Николова.

Според нея различни са вариантите за начина, по който ще се случва това и по който ще се плаща.

"Въпросът е на бюджет и възможности, поради факта колко стаи ние ще наемем, включително и големите вериги хотели. Само че там, като има брандиране на хотела, трябва да се иска съгласие на принципала на хотела", каза още тя.

Реакциите

На въпрос от водещия дали болни хора ще се настаняват или членове на домакинство, в което един е излязъл положителен т.е. трябва другите да са под 10-дневна карантина, тя уточни, че говори за лица, които имат нужда от медицинска грижа, но отговорът ѝ беше доста объркан.

С 1/3 са намалели работещите без трудов договор в хотелите и ресторантите

С 1/3 са намалели работещите без трудов договор в секторите хотелиерство и ресторантьорство в резултат на предприетите от правителство ...

"Говорим за лица, които имат нуждаят от медицинска грижа. Не говорим за контактни. Ако наистина капацитетът на жилището не е достатъчен, той ще бъде приет в такъв тип помещение, но това трябва да бъде доказано", посочи Николова и допълни, че идеята е хората да са спокойни и да знаят, че правителството няма да остави тези, които имат нужда да бъдат настанени за лечение.

На въпрос колко хотела ще наеме държавата, тя отговори, че зависи от капацитета и бройките. Можело един голям хотел да поеме нуждаещите се от цяла област, а в столицата да има два или три хотела.

"За леки случаи говорим. В момента с министъра на здравеопазването сме се уточнили, че има готовност и капацитет за такива настанявания. В момента обсъждаме финансирането и какви ще бъдат изискванията на медицинския персонал", поясни заместникът на Валери Симеонов в правителството.  

Според хотелиери, пожелали анонимност, с които Actualno.com говори, от правителството се опитват да намерят някаква формула, но освен да се създаде напрежение, тази едва ли ще доведе до нещо положително.

"Не можеш да превръщаш хотелите в болнични заведения. Това е нещо много пожелателно, вероятно хората искат да чуят нещо подобно и затова го казват", смятат от бранша и питат кои са хората, които ще работят в тези хотели.

Джипът на Борисов обиколи навсякъде. Но не и болниците

Ако човек превърти лятото пред очите си ще прогледне в бездна от нелепици. Борисов прахоса месеци наред, в които властта трябваше да с...

Според тях, ако трябва да работят лекари, е нещо ново. В началото на пандемията, когато се обсъждал подобен вариант, идеята била хотелите да карантинират техни гости и хотелският персонал да обслужва болните. Тоест, трябва да се определи едно лице, което да ги обгрижва.

Това обаче за някои от тях също не е добра идея. "Кой е този служител, на който ще кажа: "Обличай престилката, слагай шлема и отиваш да се грижиш за карантиниран!? Кой е този болен, който няма да се прибере у тях, а ще седи някъде да го гледат като прокажен?!", недоумява собственик на хотел.

По думите на друг, дори да има такава създадена организация, никой няма да отиде там. "Бива-бива да обмисляме мерки, но това е безумие. Не знаем дали имат намерение да го облекат в някаква нормативна уредба това нещо, но това е абсурдно", смята представител на хотелиерския бизнес.

Според някои от тях, когато болниците не достигат в цялата страна, резонен е въпросът къде са другите болни. И отговорът е - по къщите, където ще бъдат и през зимата, и ако някой си мисли, че ще овладее този вирус така, жестоко се лъже.  

Министър Николова каза още, че имало предложение от бранша и голяма верига петзвездни хотели да се включи в инициативата, но се обединили около идеята да се ползват дву- и тризвездни, за да се подпомогнат по-малките.

ГЕРБ и ОП към ДПС и БСП: Проваляте бюджета, това е пир по време на чума

Проваленият кворум в парламента даде повод на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти да разкритикуват поведението на БСП и ДПС. Т...

Отговорът, който даде за медицинските лица, които ще обгрижват болните в такива хотели е, че ще наемат студенти, парамедици и други доброволци. А кои хотели ще заработят като болници щяло да стане ясно още утре, 5 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com