Радев: Българската армия е малка и тревожно неокомплектована

3845
Радев: Българската армия е малка и тревожно неокомплектована
Снимка: БГНЕС

Днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите и липса на достатъчно средства за ефективна военна подготовка. Това заяви държавният глава Румен Радев в реч след военния парад в София по случай празника на Българската армия.

Според Радев последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили са били системно подценявани.

Радев се обяви за прекратяване на отлива на личен състав от армията

Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили и за решително изд...

„Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка и призивът на ръководителите на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 % от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема“, каза президентът.

По думите му 2016 г. е била повратна в отношението към въоръжените сили, тъй като парламентът прие проекти за модернизация и превъоръжаване и гарантира тяхното финансиране.

„Придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизация на армията”, каза Радев. Според него трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката, а сложните процеси ще поставят на изпитание и политиците.

„Парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин. Това изисква ясна визия и принципност в изграждане на тези способности“, каза още президентът.

Димитър Стоянов: Купуването на самолети "Грипен" не е предрешено

Решението на служебното правителство на Огнян Герджиков да одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви сам...

По думите му е необходимо е усъвършенстване на нормативните уредба, която отдавна не е адекватна.

„Необходими са ресурси за водене на пълноценна военна подготовка. Необходима е висока военна експертиза и спазване на принципите на прозрачност, равнопоставеност и обективност при формулиране на изискванията, избора и договаряне на параметрите на новопридобиваната военна техника“, каза държавният глава.

Освен това Радев коментира, че са необходими „категорични действия за пресичане на тревожния отлив от въоръжените сили, за тяхното доокомплектоване, за издигане на социалния статус на военнослужещите”.

"Нека политиците се уповават по-често на военната експертиза при взимането на важни решения", призова президентът. "Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството, почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицания защитават родината", каза държавният глава.

По негови думи българската армия винаги е била символ на държавност и храброст. "За жалост през последните десетилетия ролята и значението на въоръжените сили бяха системно подценявани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че на много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика