Честваме Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия

26546
Честваме Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия
Снимка: БГНЕС

Денят на Храбростта и празник на Българската армия 6 май по традиция ще бъде отбелязан в София с военен парад. Тази година единснвената бойна техника, която ще участва в парада, ще бъде авиационната - самолети МиГ-29, вертолети Ми-17 и "Кугар". По пл. "Княз Александър I" ще преминат 1200 военнослужещи от въоръжените сили на Република България.

Официалната церемония започва в 9 часа, когато е тържественият водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

Началото на военния парад е в 10.00 часа, когато президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на площад "Княз Александър I" в София. В парада ще участват знаменният взвод на Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър, представителните блокове от Военната академия "Г. С. Раковски", Националния военен университет "Васил Левски", Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, както и бригадата "Специални сили" и формированията, подчинени на Съвместното командване на силите. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. 

При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. Парадът ще бъде излъчен директно от БНТ.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Преди Гергьовден внос от Румъния съсипва пазара на агнешкото у нас

Ниските изкупни цени и вносът на агнета, основно от Румъния, са сред основните проблеми, с които се сблъскват овцевъдите в страната. Ня...

По повод празника Националният военноисторически музей обяви вход свободен. Посетителите могат да разгледат постоянната хронологична и външна експозиции. Специално за празника ще бъде представена фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията.

Покровител на войската е християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец, честван днес от православната църква. Светията е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Съвсем млад постъпва във войската и проявява завидни военни способности.

На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Заради привързаността си към Христовата вяра Георги е бил хвърлен в тъмница, подложен на изтезания и обезглавен през 288 година. Според житието светецът поразил с копието си змей, който опустошавал околността.

В народния календар Св. Георги е схващан и като повелител на плодородието и покровител на овчарите и стадата. Затова традицията поверява на този ден на трапезата да има агнешко месо. Празникът включва и гергьовденското люлеене - на вече разлистено дърво се връзват люлки като се вярва, че по тях силата на растенията се пренася върху люлеещите се моми или ергени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com