Съдбата на "Северен поток 2" все още зависи в огромна степен от САЩ

16867
Съдбата на "Северен поток 2" все още зависи в огромна степен от САЩ
Снимка: Nord Stream 2

Какъв е урокът и каква е голямата пречка пред "Газпром", след като новите американски санкции засега спряха "Северен поток 2", макар газопроводът да е на 90% готов? Това е възможността руската компания да стане третата в света, която е голям специалист в дълбоководното полагане на тръби - но и опасността от това, коментира в свой анализ руското издание "Взгляд", цитирано от Агенция "Фокус".

Маршрутът на "Северен поток 2" е отчасти морски - минава през Балтийско море. А в цял свят само швейцарската фирма Allseas и италианската Saipem имат необходимата експертиза за такава дълбоководна работа. Saipem скъса с "Газпром" още след провала на "Южен поток", а Allseas, която работеше по "Северен поток 2", спря след обявяването на американските санкции.

Австрия се обяви срещу санкциите по „Северен поток – 2”

Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг разкритикува американските санкции срещу изграждането на тръбопровода &bd...

Дори "Газпром" да поеме задачата, след като руският президент Владимир Путин каза, че страната му може сама да завърши газопровода, има нова пречка - САЩ могат да отменят застраховката на руските кораби, както правят с иранските кораби, така че да не продават нефт. "Ако корабът загуби застраховка по маршрута в Балтийско море, ще бъде трудно да премине проливите и да влиза в пристанищата", казва Игор Юшков, водещ експерт от Националния фонд за енергийна сигурност в Русия.

Именно в това отношение може да помогне Германия, според "Взгляд" - с лобизъм пред Вашингтон да не удря по руските кораби с този лост. Германия също може да лобира на европейско ниво. "Германия трябва да принуди Дания да не поставя пръти в колелата, да не оттегля решения и т.н. Да направи така, че руските кораби да могат да излязат и да завършат работата по датския участък", добавя експертът по петрол и газ. Например руският кораб "Фортуна" не може да полага тръби в датски води поради несъответствие техническите изисквания на Копенхаген.

"И най-важното, което се изисква от Германия: е да постигне изключение от нормите на Третия енергиен пакет на ЕО както за газопровода "Опал", така и за "Северен поток 2". Преди това Германия беше постигнала определени резултати. Ако газопроводът беше завършен преди май, той няма да бъде обхванат от Третия енергиен пакет. Сега германците ще трябва да измислят нещо ново, така че след приключване на строителството "Северен поток 2" да не попадне под ограниченията на капацитета", казва Юшков.

Германският канцлер Ангела Меркел вече се обяви против санкциите и то на пресконференция в Кремъл. Според нея този проект придобива юридическа сила в светлината на актуализираната европейска правна уредба и затова трябва да бъде завършен. Второ, това е икономически проект, поради което Германия счита, че това е правилно, но не се отказва да диверсифицира доставките. Германските медии, коментирайки срещата между Путин и Меркел, отбелязаха приятелското отношение на Берлин към Москва и "хладното" отношение към Вашингтон.

"Северен поток 2" ще се забави, Русия можела да го построи и сама

Руската федерация ще завърши газопровода "Северен поток 2" дори ако се наложи и сама, съобщи президентът Владимир Путин сред срещата си...

Путин вече гарантира, че Русия може да завърши газопровода "Северен поток 2" самостоятелно и без участието на чуждестранни партньори. "Въпросът за времето е единственият въпрос, който възниква в това отношение", каза руският лидер на пресконференция след разговори с Ангела Меркел в Кремъл. Той посочи новите крайни срокове за въвеждане в експлоатация на руския газопровод: "Надявам се, че до края на тази година или през първото тримесечие на следващата година работата ще бъде завършена и газопроводът ще заработи", заяви Владимир Путин.

Що се отнася до времето за въвеждане в експлоатация на газопровода, сега Русия няма много смисъл да бърза с изграждането на Северен поток 2, предвид запазването на транзита през Украйна, казва Игор Юшков. През 2020 г. 65 милиарда кубически метра газ трябва да бъдат изпомпани през Украйна. "Ако "Северен поток 2" беше изграден преди края на 2019 година, тогава разговорът с Украйна би бил различен и транзитният договор би бил различен. Но сега няма спешна нужда да завършим изграждането на газопровода. Нищо критично", коментира Юшков. И уточнява, че за "Газпром" даже ще е неизгодно да пуска в действие газопровода през тази година, защото ще има "излишък от газопроводи", през които няма да тече толкова газ, че да е икономически рентабилно.

В допълнение, условията за отпускане на заеми на европейските партньори за изграждане на газопровода могат да бъдат свързани с пускането на газопровода. "Тоест "Газпром" трябва да започне да изплаща заемите веднага след въвеждането на тръбопровода. Това е често срещана практика. Следователно вероятно за "Газпром" е по-добре да завърши газопровода през 2021 г., отколкото през 2020 г.", не изключва Юшков.

Какво точно представляват американските санкции - припомнете си в този материал!

Пламен Димитров: „Северен-поток-2“ подложен на американска санкционна бухалка

Дългоочакваните американски санкции се стовариха върху газопровода „Северен поток-2“ броени дни преди той да бъде напълно з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари