Великобритания може да поиска от ЕС по-дълъг "преходен период" за Brexit

1808
Великобритания може да поиска от ЕС по-дълъг "преходен период" за Brexit
Снимка: iStock/Guliver

Британските преговарящи за Brexit обмислят да поискат от Европейския съюз (ЕС) по-дълъг „преходен период“ от предложените досега две години.

Според тях те няма да са достатъчно дълъг срок за подготовката на страната да напусне организацията.

Париж може да смени Лондон като финансов център на Европа

След излизането на Великобритания от ЕС Париж може да стане новият финансов център на Европа. Това заяви френският министър на иконо...

Вестник „Индипендънт“ цитира източник в Брюксел, че британците са повдигнали въпроса на последните срещи и се очаква да го повдигнат пак при подновяването на преговорите.

Възможността за удължаване на „преходния период“ идва на фона на недоволството от крайната десница в редиците на управляващите тори за превръщането на Великобритания във „васална държава“ и задаващия се пореден кръг от преговори за Brexit.

Още през ноември вицепремиерът на Ирландия Саймън Ковъни заяви, че „двугодишният преходен период е нереалистичен“. Министърът на финансите в сянка Джон Макдонъл дори направопредложи период от 3-4 години. Главният преговарящ от ЕС Мишел

Барние бе заявил, че преходният период трябва да приключи до 31 декември 2020 година, а Тереза Мей в нейната прословута реч във Флоренция поиска преход в рамките на около две години.

След Brexit: тормоз над европейски граждани?

Има подозрения, че Лондон е наредил да се издават колкото се може по-малко разрешителни за постоянен престой на граждани от ЕС. Някои ...

Удължаването на „преходния период“ обаче тревожи евроскептиците, защото на Великобритания ще се наложи през това време да приеме всички нови европейски закони без обаче да има право да взема отношение по тях. Говори се, че Тереза Мей скоро ще бъде изправена пред вот на недоверие в нейната Консервативна партия, заради следваната от нея линия по Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа