Българските общини са готови за силен туристически сезон

3527
Българските общини са готови за силен туристически сезон
Снимка: Actualno.com

В контекста на ескалиралото напрежение в Украйна стартира и най-голямото туристическо изложение в България - Ваканция и Спа Експо, което събра под един покрив българските общини и туристическия бизнес. Събитието нагледно показа, че въпреки трудните 2020-а и 2021-а година, българските общини са готови за силен туристически сезон и има много какво ново да предложат както на родните, така и на чуждестранните туристи.

Събитието бе открито от изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България - г-жа Силвия Георгиева и Министъра на туризма Христо Проданов, който също отчете силната заявка на общините и сподели: “Щастлив съм да видя толкова голям интерес към днешното събитие”.

Екипът ни обиколи изложението и посети всички щандове на общините. Традиционно силно впечатление направиха щандовете на големите българските туристически центрове - Пловдив, Бургас и Варна, които бяха издигнали сериозни конструкции, показващи най-интересното, което туристите могат да изживеят при тях.

От Община Варна заложиха на факта, че при тях е открито и може да бъде видяно най-старото обработено злато в света. На централно място на щанда бе изложена реплика на съкровището, което може да видите в Регионалния исторически музей.

Щандът на Пловдив заложи на най-новия си туристически обект - Епископската базилика. Тя бе пресъздадена умело чрез колонади и под-мозайка, който пренасяше посетителите векове назад.

Рибарските мрежи в щанда на Бургас не само донесоха морския дух, но и ни напомниха за изградената нова туристическа зона в рибарското селище Ченгене скеле - едно великолепно място, което всеки турист в региона трябва да посети.

Сред по-малките общини силно се открои и съвместния щанд на Община Дряново и Община Трявна. Под мотото “История, сгушена в Балкана”, двете общини показаха, че следват мъдрия завет на Колю Фичето да градят не дувари, които да ги разделят, а мостове, които да ги събират. Техният щанд, освен изложбена част и демонстрация на живо на дърворезба, за изненада на всички посетители се оказа и малка кино зала. В нея екипът от двете общини правеше прожекции на специално видео, заснето за региона.

Традиционно запомнящи се бяха щандовете и на Велико Търново, Казанлък и Стара Загора. Времената на Второто българско царство и лазерното шоу в Старата столица привлякоха стотици хора на техния щанд.

Стара Загора заложи на духовия си оркестър, с който поддържаше добро настроението на всички в Експото. Заедно с това бяха добре показани и основните обекти като Музей “Неолитни жилища” и уникалния за страната ни “Музей на религиите”.

Царица Роза, разбира се, посрещаше посетителите на щанда на Казанлък, който впечатли всички със стил и изящество.

 

За пореден път българските общини показаха, че те могат да презентират по интересен начин културно-историческото си наследство. А страхотните им щандове ни дават надежда, за един силен туристически сезон през 2022-а година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com