Коя планина у нас е сред най-лечебните в света ?

52621
Коя планина у нас е сред най-лечебните в света ?
Снимка: iStock

Родопите е най-обширната планина у нас. Освен, че там има спиращи дъха гледки, човек може да се възползва и от лечебните ѝ свойства. Според редица проучвания въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света. Това е единствената планина у нас и една от малкото изобщо, която е с изключително високо ниво на отрицателна йонизация.

Специалистите са на мнение, че отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитуда. Те са и с терапевтично действие върху хреми, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки, бронхиална астма и синузит.

През 80-те години е проведен експеримент във Великобритания, като в него са участвали две групи следоперативни пациенти, едната от които за 3 дни е била в условия на висока концентрация на отрицателни йони. Те са показали 80% по-бързо оздравяване в сравнение с другата експериментална група. Друга причина за терепевтичното действие на отрицателните йони е, че те убиват вирусите и бактериите.

Ще познаете ли най-високия връх в Родопите

Още през 30-те години това е установено от групата на съветския учен Чижевски. Всички изследователи били единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра.

Във въздуха, който всички ние дишаме, положителните йони имат негативно въздействие на самочувствието и възприятието, докато отрицателните йони ги стимулират.

Наскоро стана ясно, че е открита немска карта от Втората световна война, на която са отбелязани районите с отрицателна йонизация на въздуха и Родопите са един от тях, който е ограден с червени линии. В района на Пампорово на половин година са пристигали да се възстановяват военните летци на Третия райх. Също така е доказано, че въздухът в Родопите е с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

Планината Родопи е уникален и красив регион с богата история, природни красоти и уникални фолклорни традиции. Ето няколко интересни факта за тази планина:

Старинни Родопски селища

В Родопите се намират много старинни селища, някои от които са със запазени архитектурни и културни паметници. Пещерите в Родопите, например, са с наистина впечатляващи природни образувания.

Родната Планина на Орфей

Според митологията, Родопите са родната планина на Орфей - легендарният тракийски музикант. Много места в планината са свързани с митологични легенди.

Богата флора и фауна

Родопите са богати на биоразнообразие. Там може да се видят различни видове животни като мечки, вълци, орли и редки растителни видове.

Топ 5 на най-красивите градове в Родопите

Песни и танци

Родопите са известни с богатия си фолклор. Там може да се насладите на традиционни песни и танци, които са запазени от поколение на поколение.

Чист въздух и спокойствие

Родопите предоставят възможност за почивка в средата на природата. Спокойствието, чистият въздух и красивите гледки ги правят идеално място за релаксация и екскурзии.

Еко туризъм

Родопите са подходящи за еко туризъм. Има множество пътеки и маршрути, които позволяват на туристите да изследват този уникален регион.

Родопите са наистина магично място, пълно с история и природна красота, което ги прави едно от най-популярните места за посещение в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия