Топ 5 на най-красивите градове в Родопите

59281
Топ 5 на най-красивите градове в Родопите
Снимка: Община Асеновград

След вчерашната виртуална разходка до най-красивите села в китната Родопа планина, в която стъпиш ли, оставяш частица от себе си и сърцето си завинаги, днес ще ви разкрием приказката, пленяваща сетивата, която ви очаква в най-красивите градове в Родопите. Не претендираме за изчерпателност. Нито за „последна инстанция“. Красотата на Родопите е толкова необятна, че винаги може да откриете още едно селце, градче или местенце, скътано някъде там, което напълно заслужва да бъде споменато като най-красивото.

Най-красивите градове в Родопите

1.       Асеновград

Чували ли сте за крепостта на Асеня, гордо извисяваща сивата си гръд на хълм над град, полегнал в полите на Родопите? Крепостта е Асенова крепост, паметник на културата, а градът е Асеновград – един от най-красивите градове в Родопите, които ще ви посрещне с живописната си природа, с скалния феномен Караджов камък високо над града, с Беланташ и легендите за това приказно място, с музея с уникалната вкаменелост от динотеруим – прароднина на слона и други находки, някои от които единствени в световен мащаб, с етнографския музей, с традициите във винопроизводството. Градът е популярен и с многобройните си църкви, параклиси и манастири в самия Асеновград и в околните села, така че, ако сте почитатели на религиозния туризъм, този от най-красивите градове в Родопите е точно за вас.

Кои са най-новите градове в България?

2.       Сърница

Разположен в Западните Родопи близо до река Доспат, вливаща се в едноименния язовир, Сърница заема своето достойно място в топ 5 на най-красивите градове в Родопите именно заради живописните гледки край язовира, сякаш изрисувани от ръката на велик художник.

Сърница е град-магия, в който можеш да се слееш с природата, да загубиш представа за време и място и да преоткриеш себе си. Сърница не е типичният забързан град с прашни улици и големи сгради и може би именно това го прави толкова различен, живописен, приказен и проправя пътя му към тази класация за най-красивите градове в Родопите.

3.       Велинград

Разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи, Велинград е не само модерен и атрактивен областен център, предлагащ всички екстри на градския живот и възможности за луксозно настаняване и СПА изкушения с прочутите минерални води на града, но грабва и с красотата на природата, с живописните гледки, пленяващи сетивата.

Мечтателите могат буквално да удавят сетивата си в едно от най-забележителните, романтични и тайнствени кътчета на Велинград – карстовия извор Клептуза – наслада и релакс. Великолепната природа, съчетанието от паркове, планина, поддържана инфраструктура и минерални извори прави Велинград достоен за класацията топ 5 на най-красивите градове в Родопите.

Топ 10 на най-големите градове в България

4.       Пампорово

Няма как да подминем този популярен зимен курорт от световно ниво, известен не само с пистите и огромните си хотели, но и с живописните изгледи, които спират дъха и те оставят жаден за още от тази наслада, наречена Родопа планина. Дори да не сте почитатели на зимните спорове и на зимата като цяло, един ден в Пампорово ще промени представите ви и ще ви покаже защо е наричан зимна приказка и защо посреща гости от цял свят.

5.       Маджарово

В края на тази приказна разходка из Родопите ще ви заведем до един от най-малките градове у нас – Маджарово, който е на предпоследно място след Мелник, но е сред най-красивите у нас. Разположен в Източните Родопи, на самия живописен бряг на река Арда, той ще ви посрещне с приказни гледки, с близкия Ивайловградски язовир, с Кован кая с редките животински видове, съхранил едрите грабливи птици като белобрадия лешояд и царския орел, с Мемориал костница Тракийски пантеон, с Природонаучния център, с множество защитени местности, с крепостта Хисаря. Толкова много красота и забележителности, събрани на педя родна благословена земя. Пътуването до Маджарово – един от най-красивите градове в Родопите – определено си заслужава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com