Легенди разказват за мистериозни жени, построили португалските мегалити

13819
Легенди разказват за мистериозни жени, построили португалските мегалити
Снимка: Public domain

Древните европейци разказвали легенди за мощни мистериозни жени, издигнали каменни гробници - долмени и кромлехи. Техните създателки дали на хората плодородие и изобилие и ги научили на земеделие и пивоварство. Всичко, което искали в замяна, било малко мляко.

В други митове те са описвани като змии, пазени от бикове, които можели да проклинат хората и да поглъщат енергията на слънцето. Представяли ги също като красиви полужени-полузмии или полужени-полубикове, които пазели долмените, знаели как да общуват с мъртвите, тъчели слънчевите лъчи и дори се смятали за създателки на света.

Археологът Хена Линдстрьом от университета в Хелзинки (Финландия) започнала да изучава тези легенди. Тя анализирала фолклора и легендите, разказващи за пазителките на португалските долмени. В нейното изследване били включени европейски митове и легенди за моурите - Mouras Encantadas, както наричат мистериозните жени в Португалия.

Vitor Oliveira / CC-BY-SA-2.0

Радиовъглеродно датиране показва, че европейците са започнали да строят мегалитни гробници между 4800 и 3800 г. пр.н.е., което съответства на епохата на неолита. Менхирите, първите мегалити, са били вертикално поставени камъни. По-късно хората започнали да правят кромлехи - кръгли композиции от камъни. В района на Иберия са установени хиляди мегалити. Португалия е един от първите европейски региони, където започнали да се строят мегалити през около 4800 г. пр.н.е.

„Според легендите тези жени притежавали свръхестествени сили. Те се радвали на вечен живот, вечна младост, необикновена мъдрост. Предавали уменията си на хората. Научили хората да тъкат, предат, да правят сирене, да варят бира, да орат, дали на хората овце, прасета и крави", пише Линдстрьом за легендарните строителки на мегалити.

Самото име "моури" показва възможна връзка с други европейски богини, по-специално с древногръцките мойри - богините на съдбата. Мойрите знаели съдбата на всеки човек и дори Зевс трябвало да им докладва.

Португалските моури живели на Земята още преди да се появят хората, а впоследствие изпълнявали ролята на техи наставници, учели хората на земеделие, мореплаване и обработка на желязо.

Смята се, че каменните гробници във Форнос де Алгодрес, Португалия, са мястото, където моурите за първи път замесили тесто за хляб. Снимка: João Sousa / Wikimedia Commons

Моурите „дошли на Земята по време на сътворяването на света. Те създали хълмове, долини, реки, издигнали долмени, менхири и създали скални рисунки. Родили деца, които може би са били предците на народите, където са възникнали тези легенди, пише Линдстрьом. - Изкуството и символиката на португалските долмени, тяхната ориентация към изгрева на слънцето или пълнолунието свидетелстват, че техните строителки може да са вярвали в прераждането. Древното изкуство наставлявало хората- живи и мъртви или все още неродени, изпълнявало ролята на проводник между света на живите и мъртвите.

Мегалитите са били използвани като гробници, но очевидно това не е била единствената им функция. Възможно е това дори да не е била основната им функция. Най-вероятно те са играли същата роля като църквите в ерата на християнството – били са духовни центрове. Хората се събирали около тях, за да отбелязват празници или събития, да вземат решения, важни за живота на цялата общност."

Vitor Oliveira / CC-BY-SA-2.0

Впоследствие християнските свещеници забранили ежегодните празненства около долмените. Църквата също разрушила някои долмени и обявила други християнски светилища. Въпреки това легендата за моурите е достигнала до наши дни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...