Къде в Турция е най-хубаво да отидем на море?

63182
Къде в Турция е най-хубаво да отидем на море?
Снимка: iStock

Турските морски плажове нямат нужда от реклами: те и без това са главният туристически магнит на страната. В една държава на четири морета – Мраморно, Черно, Средиземно и Егейско, няма как да е иначе. Крайбрежието на Сиде и Белек е покрито с пясъци, в Бодрум е чакълесто, в Кемер и Анталия има живописни заливи. Само остава да си изберете вариант по ваш вкус.

Можете да хващате тен и да плувате много дори в самия Истанбул. Плажът Dahlia Beach Club се слави с великолепното си обслужване: върху обширна защитена територия има уединени зони за отдих, спортни площадки, снек-барове, както и първокласен рибен ресторант. Solar Beach Club е пък най-големият частен плаж в турската столица. Има всичко - от чадъри, душове и шезлонги до ресторанти, барове, салон за красота, детски клуб и дори частна медицинска клиника. А за спокойна почивка се препоръчват плажовете на Принцовите острови: повечето са платени, но пък много красиви. Гордостта на True Blue Beach на Мраморно море е бар с концертни изпълнения на живо: звезди като Кейти Пери често блестят на местната сцена.

Крайбрежието на Анталия е редовно претъпкано с туристи: тук морето е чисто, плажовете (както пясъчни, така и каменисти) са добре поддържани.

Още: Морето излиза "по-солено" на софиянци

Плажът "Клеопатра" в Алания е известен с идеално гладкото си, плавно навлизане във водата, а уютният залив в град Олимпос е оптималният избор за онези, които мечтаят да бъдат сами сред красотите на природата. Село Кадрие недалеч от Белек е евтин курорт, а Текирова близо до Кемер - елитен.

Плажни перли се намират и по Беломорието. Покрит с тъмен пясък, плажът „Памуджак“ е див, ала извънредно живописен. Лагуните около Фетхие винаги са топли и спокойни. На плажа в Далян гнездят костенурки въпреки, че е голям късмет да ги видиш. А „Акярлар“, недалеч от Бодрум, е перфектно място за семейна почивка.

Туристите отиват в Турция повече за плажна почивка, отколкото за разглеждане на забележителности, което обаче е голям културен пропуск: тук има невероятен брой интересни обекти. Паметници на архитектурата и културата - фрагменти от различни времена и епохи, свидетели на значими събития, се намират почти навсякъде по турските земи с тяхната хилядолетна история.

Повечето забележителности на Истанбул са в квартал „Султан Ахмед“: дворецът „Топкапъ“ (първият султански дворец, някогашна резиденция на Османската империя), Синята джамия („Султан Ахмед“, първата с шест минарета в света), византийската катедрала „Света София“, водоемът „Базилика“ (Йеребатан-сарай, подземно хранилище за вода), площад „Ахмедие“. В Новия град непременно трябва да видите двореца „Долмабахче“, както и известния Босфорски мост.

Още: Какво да носим на морето – 10 неща са абсолютно задължителни

Кападокия е регион в Централен Анадол, едно от най-посещаваните места в Турция. Невшехир е административният център на Кападокия, основните му забележителности са от селджукския и османския период: цитаделата, джамии, религиозно училище и музей. На 8 км от Невшехир се намира град Чад с древни жилища, издълбани в мека туфа. Или невероятното езеро Ван, където живеят риби само от един-единствен вид.

Във всеки морски курорт на Турция има достатъчно забележителности, които си заслужава да посетите. По-удобно, разбира се, е Кемер или Белек, но има къде да отидете също в Сид и Фетхие. Почти всички забележителности по крайбрежието може да бъдат посетени с удобен транспорт от всеки плажен район.

Най-добрият вариант може да бъде, например, следният: резервирате обиколка според желаните параметри за плажна почивка и добавяте пътуване до Истанбул с една нощувка. Истанбул е мястото, където са перлите сред турските забележителности! История и музеи, Босфора, нощният град... Пътят ще изисква време и пари, но си заслужава.

По-добре е да посетите Истанбул в първата част на екскурзията си, за да не разкъсвате почивката на плажа и да не летите уморени вкъщи, ако го оставите за накрая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия