Какво да носим на морето – 10 неща са абсолютно задължителни

15696
Какво да носим на морето – 10 неща са абсолютно задължителни
Снимка: iStock

Времето се очертава рекордно горещо и стягате куфарите за морето? Дали не пропускате нещо, което следва да поставите в багажа? И не, не визираме банския, макар да сме сигурни, че сред вас има хора, попадали и в такива ситуации. 10 са абсолютно задължителните неща, които да приберете в багажа. Споделяме ги за тези, които се колебаят какво да носят на морето и дали слънцезащитният крем от дома е задължителен, или спокойно могат да си купят и от там. Подреждаме ги случайно, а не по важност, защото всеки има свое разбиране за важните неща.

Какво да носим на морето – не пропускайте тези неща

1. Слънцезащитен крем

Не, няма да си купите от там в първия миг, в който стъпите на морския бряг. Сигурни сме, че ще се отдадете на морските изкушения с идеята след плаж, когато се настаните в хотела и излезнете привечер на разходка, да се сдобиете със заветната тубичка крем.Тогава ще е късно обаче, първият ден, дори да е кратък престоят на плажа, се изгаря най-много особено ако не сте се излагали на слънце и сте със светла кожа. Слънчевото изгаряне е сред основните и водещи рискови фактори за рак на кожата и преждевременното ѝ състаряване. Нещо повече – изгорялата кожа, както знаете, пари и боли и едва ли ще ви е приятно на брега в следващите няколко дни. Вземете си слънцезащитния крем от дома, важно е, не тръгвайте без да е в багажа ви, всъщност направо намазан върху вас и в прибран в чантата за плаж.

2. Документи

Макар да изглежда почти невероятно, много туристи забравят важни за тях документи в дома си. Тук не визираме личната карта, макар и тя да е сред забравяните, а рецепти и здравни книжки за нужни и важни лекарства за хронични заболявания, които трябва да закупите точно когато сте на почивка, шофьорска книжка, здравна книжка и прочие. Здравната каса напомня всяка година на лицата, които са здравно осигурени, да носят своите книжки, за да получат лекарска помощ при нужда по линия на Касата, без да заплащат. За целта нуждаещият се следва да се обърне към който и да е общопрактикуващ лекар за помощ и да предостави книжката си. Цените за прегледи на частно на морето са плашещи, не си струва да ги отделяте от бюджета си, така че просто приберете синьото бижу в чантата си, дори да вярвате, че ще остане там поне до завръщането ви обратно в дома и че няма да ви се налага да я ползвате. Всичко се случва – от банална настинка до тежко нараняване, добре е да сте подготвени.

3. Резервен телефон

Сигурни сме, че в шкафа ви отлежават поне няколко слушалки. Вземете си резервен телефон, за да не останете без връзка със света някъде по плажовете. Ако е стар, още по-добре, носете него край водата, за да не повредят слънцето, пясъкът и солта новия ви смартфон, дори без да го мокрите.

4. Забавления за плажа

Фризби, книги, музика, игри – каквото и да изберете, ще сте доволни, че е под ръка и че е в списъка какво да носим на морето. Дори да не използвате нищо от тези неща, няма да съжалявате, че сте ги взели – те не заемат особено място, а винаги е по-добре да имате книга и музика със слушалки на хавлията до главата си и от пищящи деца.

5. Документ за резервацията

Вероятно имат такъв в мястото на настаняване, но е добре да носите копие, ако сте платили престоя си. За всеки случай и за ваше спокойствие.

6. Пари в брой

Плащането с карта е удобно, сигурно и бързо, то е улеснение и е предпочитано от много туристи особено от чужденците, но парите в брой все още са основен метод за разплащане в страната ни, а на много места са и единствен. За да не търсите трескаво банкомат вместо да се излежавате на плажа, вземете си пари в брой.

7. Хитри помощници

Игла, конец, безопасна игла, шапка за баня – десетки са дребните неща, които пропускате да мушнете в багажа си, а те могат да ви спасят от неприятна и непредвидена ситуация.

8. Лаптоп

Да, знаем, че сте на почивка и вероятно ще остане затворен, но ако там е фирмената информация и информация, която би била от съществено значение да помогнете на колегите си, ако не се справят във ваше отсъствие, носете го.

9. Аптечка

Лейкопласт, бинт, средства за дезинфекция, лекарства за хронични заболявания, цяр за слънчево изгаряне – всички дребни, но важни неща приберете в аптечката ви заедно с няколко аналгина, ако имате спешна нужда от облекчаване на непланирана болка. Тези ценни помощници за здравето ви не тежат и не заемат място, но спестяват много главоболия.

10. Добро настроение

Да, не е вещ, но можем да кажем, че е най-важното. Тръгнете с усмивка, без да се тревожите „взех ли всичко нужно“. Доброто настроение по пътя за морето и върху горещия пясък е повече от важно. Не го забравяйте.

Ако пътувате зад граница към море, различно от Черно море, проучете предварително какво ви е нужно и какви са задължителните документи там, за да няма неприятни изненади.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com