X
 
 

Най-екстремният пазар в света - Maeklong Railway Market (СНИМКИ)

45330 0

Пазарът на Маеклонг е разположен в Самут Сонгкрам на около 70 км. западно от Бангкок, Тайланд. На пръв поглед той изглежда като всеки друг пазар на открито – тропически плодове и зеленчуци, лишеи, манго, разнообразие от сушени подправки, прясна риба и други местни хранителни продукти. Хората се движат през тълпата и си купуват от сергиите каквото им е нужно за деня. Пазарът е покрит с ниски тенти и чадъри, и ако човек се вгледа ще забележи, че се разхожда върху релсов път.

Изведнъж се чува силна сирена в далечината и както хората си пазаруват спокойно, така и светкавично се отдръпват на безопасно разстояние. Търговците прибират стоката си, за да направят път на влака, а непосредствено до релсите остават само продукти, които са достатъчно ниски и той не може да ги закачи и повреди.

Когато се зададе тежкото превозно средство в далечината, картинката на пазара в Маеклонг се променя светкавично. Търговците не само прибират стоката си, но и вдигат чадърите, които надвисват върху релсите. Целият пазар утихва, а те стоят неподвижно и придържат покривалата на сергиите си, докато влакът почти докосва стоката им. Хубавото е, че той се движи с много ниска скорост – около 30 км/ч. Когато мотрисата отмине всичко се връща по местата си, тентите се спускат и търговията продължава все едно нищо не се е случило. Тази търговска площ съществува от поколения и много преди да бъде прекарана железницата през 1905г.

Железницата на Маеклонг се изгражда на два етапа, които през 1907 г. се съединяват и възниква дружеството, което ги управлява и до днес. Идеята първоначално е била, този релсов път да служи като трасе за превоз на морски деликатеси и риба от пристанищата на Самут Сакон и Самут Сонгкрам до пазарите в Бангкок.

Днес тя се използва за превоз на пътници, а композициите преминават през пазара всеки ден по седем пъти. Туристите трябва да знаят, че разписанието им се мени много често и трябва внимателно да планират пътуването си до Маеклонг.

Купуването на продуктите тук се осъществява по два начина – от сергии и разположената пред тях, върху релсите стока, или от подвижни колички. Когато влакът се зададе продуктите на земята си остават там, а количките се отместват, за да не се стигне до инцидент. Въпреки това нещастни случаи има, защото понякога хората не преценяват добре ситуацията и влакът закача някоя от количките или масичките.

Когато влакът пристигне и туристите слязат, те имат на разположение достатъчно време да разгледат пазара. Човек може да се удиви колко добре е организирано всичко и колко бързо се възстановява търговският процес, който е бил смутен от преминаването на влака, в който се движите. Хората са много вежливи и знаят, че туристите рядко идват само да разглеждат, поради което колкото е голям интересът на посетителите към тях, толкова голям е и интересът на търговците и стоката им към купувачите.

Когато се приближите до стоката разположена на земята или върху колички, трябва да я разгледате добре, защото много често в суматохата около задаването на влака, не знаете къде може да е паднал даден продукт. Освен това, едва ли на много хора ще се стори привлекателна идеята да си купят риба или други морски дарове и въобще всякакви меса, върху които е преминал влак.

Снимки: Getty Images/Guliver

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално