Райски кътчета в България - мистика и история

258342
Райски кътчета в България - мистика и история

Днес отново се впускаме в пътешествие из красиви и не толкова известни места в България.

Първата спирка е Средновековният град Хоталич край Севлиево.

Хоталич е възникнал през края на V, началото на VІ век като военно укрепление, а през Х век е възстановен от българската държава, която започнала да изгражда укрепително съоръжение, с което да брани страната от варварски нападения. Стоял е между средновековните градове Търново и Ловеч и e определян като средновековен град с местно значение, свързан с второстепенен античен път по долината на река Росица с отклонение от централните пътища на юг от Никополис ад Иструм. Просъществувал е до края на ХVІІ век.

Той се е разполагал на площ от 60 декара. Разделен е на цитадела или горен град, силно укрепен и практически непристъпен, и долен град - разположен на площ от около 45 декара, разделен на четири подградия с около 600-700 жители, с три църкви, собствени укрепления и входове. Досега са разкрити 86 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство.

Цитаделата е разполагала с отбранителни кули, както и с масивни постройки, обитавани от стражите. На най-високото място в града се е намирала голяма жилищно-отбранителна кула, а до нея - двуетажна сграда, в която се предполага, че е живяло болярско семейство. Открити са и щерни за събиране на дъждовна вода, необходима в случай на евентуално нападение, както и части от глинен водопровод.

Райски кътчета в България, част 1-ва

Често българите предпочитат да прекарат почивката си в чужбина. У нас обаче има страхотни места, в които ще намерите възрожденска архи...

Античната вила Армира край Ивайловград. Днес тя е паметник на културата с национално значение.

Вила Армира е открита през 1964 година при строеж на язовир на 1,5 км югозападно от квартал Лъджа. При последвалите археологически разкопки са разкрити останките от крайградска вила от периода на Римската империя по нашите земи. Днес тя е известна под названието Вила Армира, произлизащо от името на малката река Армира, приток на река Арда, на брега на която е построена вилата.

Тя представлява внушителен комплекс от жилищни и стопански постройки, разположени на площ от 2200 кв.м. Жилищната ѝ част, заемаща площ от 978 кв.м, обхваща голям вътрешен двор, ограден от покрита галерия с колонада(перистил) и басейн(имплувиум) в средата. Около него са разположени жилищните помещения — трапезария, дневна, кухня, спалня, баня и др. Отоплението се е осъществявало чрез хипокауст (подподово отопление, при което пода на сградата е повдигнат на колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта огнища). Вилата била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове.

Норвежко градче за първи път ще се радва на зимното слънце

Жителите на изолираното градче Рюкан в южна Норвегия, сгушено в стръмна долина, за първи път ще се радват на зимно слънце. Това ще стан...

Намерени са и множество керамични съдове,накити и предмети на бита.

Построена през I в., вила Армира била преустройвана няколко пъти, за да се превърне в удобно и красиво жилище. Изглежда, собственикът й вкадеел околните земи и снадявал с различни стоки близкия голям град Адрианопол (днешен Одрин). Вилата била обитавана до втората половина на IV в.

Красотата на ледения хотел в Швеция (снимки)

Леденият хотел се намира в Юкасярви, Швеция. Иглуто е било построено първоначално като галерия, но след време туристи пренощували в не...

Снимки: Официални сайтове и Facebook страници на местата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия