В коя точка на света и до ден днешен се провежда най-краткият граждански полет?

297049
В коя точка на света и до ден днешен се провежда най-краткият граждански полет?

Вероятно някой от вас дори и не подозират колко кратък, във времево отношение, е въпросният полет, но всъщност той е абсолютно наложителен като единствена опция за транспорт на по-малко от 1000 души.

Всъщност този полет се извършва в Европа, между два шотландски острова в северната част на страната, които са част от архипелага Оркни, а имената им са Уестрей и Папа Уестрей.

Градът, прекарал 25 години под вода (снимки)

Представяме Ви Вила Епекуен - стар туристически град, разположен южно от Буенос Айрес, прекарал под вода четвърт век. Основан през 1...

Разстоянието между двата острова е само 2,7км, а официално полетът трае 2 минути, но по време на липса на силен насрещен вятър може да се „вземе“ и за 47 секунди. Името на авиокомпанията, която оперира по този маршрут е Loganair. Цената на билета за един пътник е 30 долара.

По-голяма част от пътниците са членове на образователната система на островите Оркни, медицински персонал и пациенти. Иначе населението на остров Папа Уестрей е около 90 души, а на острова има почти още толкова археологически обекти.

Авиокомпания Loganair, която оперира по този маршрут от 1960 година насам, решава да направи полета и във вариант на туристическа атракция. Специализираните туристически полети са предназначени за ентусиасти, които искат да прелетят над островите и после да се върнат обратно на сушата на Оркни.

Уакачина – оазис за изгубените в пустинята

Забравете зимата и си представете, че сте в пустинята близо до Ика, Перу. Ще се озовете в един оазис, който е като мираж насред нищото....

Иначе една от главните туристически забележителности на остров Папа Уестрей е т.нар. “Knap of Hower” – една от най-старите каменни къщи в Северна Европа, датираща от 3500г. пр.н.е.

Освен тази забележителност тук може да се срещнат и характерни за острова видове птици.

Остров Уестрей пък може да се похвали с доста по-многобройно население от своя „съсед“ – около 600 души. Икономиката на острова се поддържа главно от риболов, ферми за развъждане на риба и отглеждане на говеда. Туризмът също допринася за благополучието на населението, а проектите за добиване на енергия от възобновяеми енергийни източници заемат превес и скоро се очаква островът да бъде енергийно независим.

Дават нов живот на Стария град в Пловдив

Пловдивчани вече рядко стъпват в Стария град. Ако преди време латерната на бай Данчо оживяваше Стария град, то сега тишината се е изси...

Интересен факт е, че археологическите паметници на съседните острови Уестрей и Папа Уестрей са абсолютно идентични и датират от едно и също време, което отвежда учените до заключението, че по онези времена тези два острова са били свързани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия