В сезона на пожарите: Как да отменим безпроблемно резервацията си в Гърция?

2288
В сезона на пожарите: Как да отменим безпроблемно резервацията си в Гърция?
Снимка: Getty Images

Обстановката в Гърция остава усложнена и динамична заради нестихващите пожари и разнасящите се от вятъра пушек и сажди в близките до огнищата райони, затова за туристите най-важно сега е да разполагат с актуална информация къде има пламъци, какво е състоянието на въздуха и какви са условията за отмяна на резервациите им - при необходимост.

Това коментира създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова пред Bulgaria On Air.

Откъде да се информираме за ситуацията в Гърция?

Тя информира, че актуални данни за ситуацията могат да бъдат намерени на сайта на НАСА и на специален гръцки правителствен сайт, а директни връзки към тях са публикувани във Facebook страницата Ние, потребителите.

Още: МВнР: Към момента няма информация за наложени ограничения по магистралата Атина-Солун

Как да действаме, ако условията не са подходящи, а имаме резервация?

Ако имате резервация и ви предстои да тръгнете, проверете къде в момента има пожари и какво е състоянието на въздуха. Обадете се на рецепцията на хотела и попитайте за актуалната обстановка, след което настоявайте да получите информацията и писмено. Това е важно, тъй като при подаване на заблуждаваща информация от страна на хотелиерите местните органи за защита на потребителите могат да се сезират и да докажат нелоялна практика, каза Руменова.

„Можем да сигнализираме чрез бюрото в Гърция от Мрежата европейски потребителски центрове, ако сме се обадили в хотела в Гърция и оттам са ни казали, че всичко е прекрасно, но не е така. Това би било нелоялна търговска практика, защото не сме получили истинската информация, на база на която да направим своя информиран избор дали да заминем, или да не го направим и да видим какви са законовите и практически възможности да се откажем от това пътуване“, обясни Руменова.

Още: Кои са най-близките до нас плажове в Гърция?

Тя добави, че при доказване на заблудата виновните хотелиери могат да бъдат глобени и да им бъде забранено прилагането на тази нелоялна практика занапред. Потребителите могат да се възползват от това решение и на база на него да си върнат парите, но процедурата по произнасянето и влизането в сила на решението няма да бъдат факт за дни, предупреди експертът.

Снимка: Getty Images

Ето защо друг важен момент е да се осведомите за условията, при които можете да отложите или да отмените нощувките. Дори и да решите да предприемете пътуването, следете непрекъснато промените и бъдете гъвкави в решенията си, казват от "Ние, потребителите".

Още: Шофьор на камион пострадал при преминаване край пожарите в Гърция

В случай че вече се намирате в засегнат от пожарите район, проверете за възможностите да напуснете по-рано и какви биха били финансовите загуби за вас. Опитайте да преговаряте с представител на хотелиера да задържи по-малка сума с аргумента, че ще му отпаднат разходите за консумативи като ток и вода, които поради преждевременното си напускане няма да ползвате.

„Призовавам гръцките хотелиери да приложат по-гъвкави форми на решения към гостите на своите места за настаняване и да не им начисляват неустойки върху разходи, които ще им отпаднат заради преждевременното напускане. Освен това обикновено търговците застраховат своя бизнес и могат да проверят какви са възможностите да си върнат част от загубите, което също може да е основа за прилагането на добри практики“, каза Габриела Руменова.

Телефони за помощ

При изпадане в беда и необходимост от съдействие хората могат да разчитат на създадената организация и осигуреното денонощно дежурство за оказване на помощ на българските граждани на телефони: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.

Още: Външното министерство с предупреждение към българите в Гърция заради пожарите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия