Бъдещата е-Просвета

14651
Бъдещата е-Просвета
Снимка: Владимир Кръстев

Извънредното положение заради епидемията от коронавирус и затварянето на училищата и детските градини въведе за броени дни електронното обучение в България. 2019/2020-а ще е първата учебна година, която ще завърши дистанционно в дигитална среда. Единствено завършващите 7. и 12. клас ще се явят съответно на Националното външно оценяване и на Държавния зрелостен изпит в познатия им традиционен вид.

За този технологичен скок в образованието огромен принос имаха онези издателства, които предоставиха своите интерактивни електронни учебници за безплатно ползване до края на учебната година. Появиха се и първите видеоуроци, които се излъчват в национален телевизионен ефир и в социалните мрежи.

За пътя от първите електронни учебници до видеоуроците разказва Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“ – дъщерното дружество, което разработва електронните учебници на най-голямата издателска група за образователна литература у нас „Просвета“.

Кога започва електронното обучение в България?

За начало на електронно обучение у нас може да говорим от 2009 година. Тогава в България се появяват първите електронни учебници, създадени от Издателска група „Просвета“. Интересът към тях растеше и стана ясно, че това е вярната посока. Разбира се, те не притежаваха всички функционалности, които имат днешните дигитални версии. За изработването на интерактивните упражнения в тези учебници използвахме така наречената Flash технология, която морално остаря и вече не се ползва. Първите електронни учебници се разпространяваха на дискове. Това налагаше ограничения – съдържанието не можеше да надхвърля обема на дисковата памет, не можеше по всяко време да се добавят, редактират или премахват ресурси.

Модерните е-учебници на „Просвета“ са с лесен и бърз достъп, имат дори и офлайн версия, т.е. не е задължителна постоянна връзка с интернет. Учителите разполагат с много повече инструменти за „оживяване“ на фронталната работа с учениците – видеофилми, 3D визуализации, анимации, звукозаписи, дигитални игри и упражнения, имат възможност да запаметяват страници, да увеличават части от урока на екран, да подчертават и маркират текстове, да добавят нов материал от интернет и др. Учениците лесно проверяват знанията си и ако не са се справили добре, се упражняват колкото пъти им е нужно в удобно за тях време.

Междувременно електронните учебници бяха предвидени в новия образователен закон и минаха през процедурите за одобрение на МОН.

Сегашните дигитални учебници са плод на упорита работа през последните 10 – 11 години, без която сега нямаше да говорим за електронно обучение в България.

Междувременно електронните учебници бяха „официално признати“ – те бяха предвидени в новия образователен закон от 2016 г. Всичките близо 300 е-учебника на „Просвета“ по всички предмети от 1. до 10. клас, както и електронните познавателни книжки за детските градини са минали процедурите на одобрение на МОН. Сега са наред учебниците за 11. клас.

Политиката на „Просвета“ е да предоставя безвъзмездно съответните електронни учебници на всеки учител, който работи с тях в клас. За ученици и родители те се предоставят на абонаментен принцип на изключително достъпна цена. В условията на извънредно положение и на принудителна ваканция обаче решихме че наш обществен дълг е да отворим учебниците си за свободен достъп на всички, без значение какво ще ни струва това. И те ще останат със свободен достъп до края на тази учебна година – 2019/2020.

Кои са основните ресурси, използвани по света, за осъществяване на електронно обучение?

По света има различни начини на провеждане на електронно обучение – от дистанционна работа в реално време с преподавател през записани на видеокамера лекции (предимно на университетски преподаватели) до отделни упражнения, уроци или учебници с пълен набор от интерактивни ресурси.

Важното е те да бъдат съобразени с конкретните потребности на ученика и на преподавателя. Затова постоянно следим световните достижения и подбираме от тях онова, което съответства на нуждите на българските учители и на българските деца. Ние сме в непрекъснат контакт с различни компании, които се занимават с разработването на дигитални образователни ресурси – от Америка през Европа, та чак до Индия. Работим с тях, учим се взаимно, внедряваме иновациите до месеци, след като се появят. И както много наши печатни учебници вече имат наградата „Най-добър учебник в Европа“, така и електронните им варианти може да се похвалят че са на европейско, дори на световно равнище.

Електронното съдържание, което ще видите в учебниците на „Просвета“, е подобно или дори по-богато от това във водещи европейски издателства. Говорим за над 33 000 интерактивни ресурса под формата на тестови задачи, игри и упражнения, триизмерни визуализации, видеофилми, фотогалерии, 360-градусови панорамни снимки, виртуални разходки из музеи и археологически обекти, анимации, презентации, пъзели, кръстословици.

Аудиофайловете в учебниците по чужди езици са изключително ценни, защото учениците слушат чиста автентична реч. По музика звукозаписите на изучаваните песни са в учебника и не е необходимо друго устройство или дискове, с които да бъдат възпроизвеждани; просто трябва да се кликне върху иконката и мелодията зазвучава, при това с перфектно качество на звука.

В историческите филми, предоставени ни от Сдружение „Българска история“ в сътрудничество с VIVACOM и ЗАД „Армеец“, са показани прекрасни визуализации на големи битки и други важни събития от родното минало, които децата следят с интерес. Триизмерни възстановки отвеждат учениците на виртуални екскурзии в Древен Египет, Гърция и Рим, във вътрешността на човешкото тяло или в необятния космос на нашата Слънчева система.

Надали можем да изброим цялото разнообразие на електронните ресурси, които „Просвета“ включва в дигиталните версии, а и техният брой непрекъснато расте.

Какво представлява вашата „Академия за иновативни учители“? Как работите с учителите и какви са резултатите до момента?

Академията за иновативни учители е проект, който беше създаден с цел да улесним и насърчим самите преподаватели да обменят помежду си най-напредничавите образователни технологии. Затова започнахме да заснемаме специални видеофилми с водещи директори и преподаватели, които, споделяйки опит, да поведат колегите си по пътя на своя успех. Обстоятелствата обаче наложиха друго – принудителната ваканция и нуждата от ресурси за дистанционно обучение родиха кампанията „Учим онл@йн с учител“ - най-търсен помощник за учители, ученици и родители. Тя включва специално заснети видеоуроци по най-важните предмети от 1. до 7. клас, които да помогнат на децата да завършат успешно учебната година. Благодарим още веднъж на всички учители, които се включиха в тази инициатива. Това са все водещи преподаватели, които направиха това с огромно желание и позитивизъм.

Тези уроци бяха качени в социалните мрежи – на сайта на „Просвета“, във фейсбук и в ютюб. Тези видеоуроци бяха първите, които започнаха да се излъчват по БНТ2 и по БНТ4. Те се предават всеки делничен ден и по телевизия „България он еър“, по няколко регионални кабелни канала, а дори и в Сърбия – по държавната „Телевизия Цариброд“ за българчетата там. Вече са налични напълно безплатно до края на август в секцията "Училище" във филмовия пакет MAXI за интерактивната телевизия на VIVACOM и TV GO. Постоянно заснемаме и излъчваме нови уроци и така ще е до края на учебната година.

Получихме невероятно голям положителен отзив от учители, родители и ученици и това ни мотивира допълнително, затова разширихме инициативата, като заснехме единствените засега видеоуроци, насочени специално към подготовката на учениците за Националното външно оценяване. Чрез тях децата се запознават със спецификите на този изпит и упражняват типовете задачи, които се дават на него.

Какви са резултатите от двата месеца електронно обучение в България?

Изненадващо и принудително, българската просвета направи един огромен скок – хиляди учители и стотици хиляди ученици и родители „влязоха“ в дигиталното образование, за което допреди това само бяха чували. И оттук нататък, вярваме, че те трудно ще се разделрят с предимствата, които то предлага и добавя към традиционното обучение.

Още при обявяването на извънредното положение ние първи отворихме за свободно ползване нашите електронни учебници. Впоследствие те бяха интегрирани с платформата Microsoft Teams и така достъп до тях получиха над 800 000 ученици и преподаватели. Статистическо проучване показа, че само за месец (от 15 март до 15 април т.г.) е-учебниците на „Просвета“ са отворени над 2 320 000 пъти през платформата e-prosveta.bg. Това са средно около 77 000 ползвания дневно.

Дигиталното възраждане на българските села

Фондация “Възраждане на българските села” не е от организациите, за които ще чуете в новините (с ето това изключение сега)....

Първият видеоурок от поредицата „Учим онл@йн с учител“ само за дни бе гледан от над 26 000 души и след това споделен хиляди пъти в мрежата. Уроците, които излъчваме във фейсбук страницата на „Просвета“, вече надхвърлиха 1 000 000 гледания.

Резултатите надхвърлиха очакванията ни. Белег за това е фактът, че за последните два месеца последователите ни във фейсбук се увеличиха с близо 30 000 и сега фейсбук семейството на „Просвета“ брои близо 60 000 души – знак, че правим нещо важно за хората.

Къде е балансът между електронното и традиционното обучение?

И двата типа обучение имат своите предимства и недостатъци. Живата връзка учител – ученик е незаменима, най-малкото в близкото десетилетие и особено през основния етап. Но бъдещето на образователния процес е свързано с все по-тясното взаимодействие и интегриране на различни технологии. Дигиталното образование дава възможности, от които трябва да се възползваме максимално. То е близо до днешните деца, защото на моменти наподобява видеоигра, гледане на филм или анимация, което е ефективен начин за ангажиране на тяхното внимание и те научават всичко по-лесно. То дава възможност и за индивидуална работа с всеки ученик, като се проследяват неговите постижения и дефицити чрез индивидуална проверка на знанията, повторение и наблягане на тази част, която е най-трудна за ученика.

Надяваме се, че от новата 2020/2021 г. вече ще видим масово един модерен образователен процес, който не е изцяло традиционен, а работи в симбиоза с модерните технологии. Вярваме, че и учители, и ученици, и родители вече са убедени в ползата от електронното обучение и дигиталните образователни ресурси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от УМНО И МЛАДО:

Тригодишно момче се научи да брои до сто на шест езика

Основно училище в смолянско село се сдоби с 3D принтер и STEM център

Безплатна мобилна игра развива меките умения на децата (ВИДЕО)

Менторска програма „Готови за утре” – младежи помагат на деца

Добавена реалност и умни чинове влязоха в училищните класни стаи (ВИДЕО)

5 начина да рестартираме образованието

Искра Джанабетска за Книговище и четенето като игра и удоволствие

В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения

Работните умения на утрешния ден и как да ги придобием

Технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Умно и младо